Početna Oko nas Kotor KotorArt tokom 48 dana priređuje više od 300 programa

KotorArt tokom 48 dana priređuje više od 300 programa

0

Tokom 48 festivalskih dana KotorArt-a više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja izvešće više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih.

Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt održaće se od 27. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII KotorArt Festival klapa Perast, XXVII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX KotorArt Pjaca od filozofa.

Planirani ukupni budžet Festivala je 721.300 eura, od čega je Opština Kotor planirala da izdvoji 290.000 eura (što je preko 40% ukupnog budžeta), Ministarstvo kulture 150.000,00 (nešto više od 20%), a preostalih 250.300 eura festival je obezbijedio kroz sponzorstva, donacije i sopstvene prihode što je preko 40% od ukupno planiranog budžeta.

Učesnici dolaze iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, SADa, Njemačke, Holandije, Italije, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Bugarske, Ukrajine, Luksemburga, Jermenije, Turske, Izraela, Kine i Rusije.

Festival počinje XVIII izdanjem Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), 27. juna na Pjaci sv. Nikole u Perastu.

KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) realizovaće se od 1. do 12. jula, pod sloganom “Put na mjesec” i ugostiće izvođače iz 19 zemalja.

U sklopu pozorišnog programa gledaoci će imati priliku da pogledaju 16 predstava, a o nagradama će odlučivati stručni žiri, žiri grada Kotora i dječiji žiri. Djeca i roditelji uživaće i u književnim, muzičkim, edukativno-teorijskim i programima dječijeg scenskog stvaralaštva. SCEZAM ili scena za mlade je poseban dio festivala od 26. do 28. juna, koja će donijeti 6 predstava.

Nadovezujući se na prepoznatljiv filozofski kurs kojeg je Pjaca od filozofa pratila godinama, njeno ovogodišnje izdanje izoštrava konkretniji fokus – takozvanu ”migrantsku krizu” koja na Balkanskoj ruti na obodima prvog svijeta kristališe njegove protivrječnosti, zadobijajući zastrašujuće fizionomije. Ovogodišnju Pjacu od filozofa uređuje Paula Petričević, kotorska filozofkinja i aktivistkinja.

KotorArt Don Brankovi dani muzike tradicionalno počinju na dan državnosti CG, 13. jula, i traju sve do 13. avgusta. Program obuhvata nekoliko serijala koncerata i pažljivo osmišljavanih cijelina. Tu je, prije svih, svjetska muzička elita, zatim regionalne zvijezde pop muzike koje festival uvezuje sa klasičnim zvukom, platforma za mlade KotorArt Talenti, program za najmlađu publiku KotorArtić, zatim Pjaca od džeze, kao i Luke Umjetnosti.

Preko 90% ukupnog programa su besplatni.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i sa podrškom sponzora – Luštice Bay i Coca-Cole, Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske kao i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, Porto Montenegra, Turističke organizacije Kotor, Huma, Institut Junus Emre, Accion cultural Espanola i drugih važnih sponzora festivala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code