“KOTORSKA BEŠTIJA” NAJBOLJA

“KOTORSKA BEŠTIJA” NAJBOLJA

177
0
Podijeli

kotorska bestijaKotor je bio sinoć najrazdraganiji i najopušteniji grad na crnogorskoj obali, jer je bila bitna samo dobra fešta, prava bokeška. A u toj ludoj, tradicionalnoj “Bokeljskoj noći”, uživalo je blizu 40 hiljada posjetilaca sa svih strana svijeta. Pred njima su od 21 h, u tri đira klizile kotorskim zalivom maštovite, originalne barke, dok je odzvanjala dobra muzika, a svjetla stvarala poseban efekat.
U počasnom defileu čak 51 ukrašena barka, (jedna izvan konkurencije) čiji su vlasnici pokušali da pošalju poruku i reakciju na ono što nam se dešava ili što je pratilo naš život i društvo u njemu. Tako su promicali: Zmaj, Zabranjeno pušenje, klovn, Njegoš, cvijet i leptiri, junaci crtanih filmova Pinokio, Nemo, Supermen, zatim one sa naslovima: nas i Rusa 300 miliona, kotorski festival, vraćaju se rode… Prva nagrada i 1.500 eura zbog kvalitetnog i ozbiljnog pristupa pripala je “Kotorskoj beštiji”. Žiri nije dodijelio drugu i treću nagradu već je jednoglasno odlučio da po 500 eura ravnopravno podjele barke “Vulkan”, “Još uvijek rastem” i “Crnogorski zid”, kojima je pripalo po 500 eura.
I pored dobre organizacije, trebalo je imati sreće i naći parking, jer mnogi nijesu nikako htjeli da propuste čuvenu “Bokeljsku noć”, a poslije proglašenja pobjendika i vatrometa provod u Starom gradu. No, ko god je došao u Kotor mogao je sve to da očekuje, gužvu, opuštenost, razuzdanost i san ljetne bokeške noći, koji je trajao do zore.
Za ovakvu feštu, koja traje čak od 18. vijeka i koja je od jula proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom od nacionalnog značaja, pripreme traju cijele godine. Organizator manifestacije je Kulturni centar „Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, dok je pokrovitelj opština Kotor, koji su uložili skoro 40.000 hiljada eura. Svaki euro vratio se višestruko.

Foto: Radio Skala

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code