Početna Oko nas Kotor Kotorska politička agonija: Milom ili silom odblokirati Skupštinu!?

Kotorska politička agonija: Milom ili silom odblokirati Skupštinu!?

4

Vrelo ljeto u Kotoru, krcatom turista, a još vrelija borba za opštinsku vlast. Nju želi novoformirana odbornička većina DPS, SD, LP, HGI i bivša SDP-ova odbornica Bruna Lončarević, a ne pušta dosadašnja vladajuća koalicija Demokrate, DF, SNP, SDP, URA, na čelu sa predsjednikom Opštine, Vladimirom Jokićem i predsjednicom Skupštine, Dragicom Perović.

Nakon što su opet naišli na zamandaljena vrata skupštinske sale, 17 odbornika je juče zasjedalo u hotelu “Vardar”. Smijenili su predsjednicu lokalnog parlamenta, Dragicu Perović.

Vršilac dužnosti novog predsjednika Skupštine, prema jednoglansoj odluci većine, sada je Željko Avramović iz DPS-a. On je najavio da će u roku od 30 dana biti izabran novi šef lokalne Skupštine.

Ali, prije toga treba odbornička većina da uđe u Skupštinu i dođe do pečata, da bi radila u punom kapacitetu, dostavila rješenje Službenom listu o razrješenju Dragice Perović, te ga i njoj uručila.

– Pokušavamo jutros da odblokiramo salu, da dođemo do pečata i obavimo primopredaju. Zvao sam Dragicu Perović i Vladimira Jokića, ali se ne javljaju. Ako ne budu reagovali moraćemo onda ići možda i u najgrublju vrstu obijanja prostorija i pravno nadmetanje, mada znamo da pečat nije u Skupštini, nego ga sa sobom nosi Perovićeva – kaže za Radio Jadran, Željko Avramović.

On priznaje da su u odborničkoj većini, ali i mnogi građani Kotora očekivali da će neki državni organ reagovati po službenoj dužnosti kada je Perovićeva zatvorila i zapečatila ulaz u Skupštinu, te reći da ona to ne smije i da mora odblokirati objekat.

U međuvremenu se na Tviteru oglasila juče Vlada, koja se, kako je saopšteno, upoznala sa Informacijom o stanju u Kotoru “i dalje će pratiti razvoj dešavanja radi ostvarenja prava građana na lokalnu samoupravu i u skladu sa tim preduzimati aktivnosti”. Konkretnije ništa.

A čekajući što će reći Vlada da bi se obratio medijima, ogorčen je i aktuelni predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić, koga je nedavno Upravni sud vratio na čelo Kotora. On je kazao da je Vlada Crne Gore ispisala najsramniju stranicu u istoriji crnogorskog višepartizma. Jer je nereagovanjem pogazila Ustav, zakon i sopstveno dostojanstvo, a sve to, kako tvrdi, zarad partijskog interesa, ne odgovarajući na dva dopisa predsjednika Opštine od 22. i 24. juna.

Jokić je uvjeren da će ovu i slične odluke oboriti pred svim sudovima u Crnoj Gori, jer će se beskompromisno boriti protiv, kako je kazao, bezakonja DPS-a i kafanske Skupštine.

U DPS-u, pak, vjeruju da će prije 10. jula, za kada je Dragica Perović zakazala sjednicu Skupštine o sopstvenoj smjeni, održati još jednu svoju sjednicu lokalnog parlamenta i izabrati predsjednka. Perovićeva, u svakom slučaju, neće moći da okupi sve odbornike iz dojučerašnje vladajuće koalicije, jer su joj podršku uskratili, ne samo Bruna Lončarević, nego i odbornica URE i još neki, kažu nam u kotorskom DPS-u.

4 Komentari

 1. Kotor je najopasniji grad na Balkanu..ne moze se dozvoliti da Opstina ne funkcionise …tu treba uvesti neutralnu prinudnu upravu iz Mojkovca.
  Ovih uljebljenih je puna pipa..

  2
  1
 2. Stanje uopšte nije smiješno kao što izgleda. Još bi manje bilo smiješno da ovi što zaključavaju Opštinu i oni iz Budve, što se ne mogu očima viđet, uzmu Državu da s njom upravljaju.

  6
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code