Početna Oko nas Kotor Kotorska politička previranja: Smijenjeni Jokić i Nedović

Kotorska politička previranja: Smijenjeni Jokić i Nedović

8

Skupštinska većina u Kotoru ( DPS, SD, LP, HGI i odbornica Bruna Lončarević), javnim izjašnjavanjem, prozivkom, smijenila je prvo potpredsjednika Opštine, Branka Nedovića (SDP), pa potom drugi put predsjednika Opštine, Vladimira Jokića (Demokrate).

Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Vladimira Jokića obrazložio je funkcioner DPS-a, Željko Aprcović, koji je kazao da Jokić u medijima iznosi netačnosti, podmeće i spinuje. Brojni razlozi su za njegovo smjenu nakon dvije godine, koje je karakterisao mali broj zasijedanja lokalnog parlamenta, istakao je Aprcović. Unutar koalicije nije postojala volja da se suoči sa problemima.

Ustvrdio je da su od početka iz DPS-a nastojali da budu konstruktivna opozicija, dok nikada koalicioni sporazum između konstituenata vlasti nije ni potpisan. Na kraju su izgubili većinu, primijenili nasilje i FB demokratiju – tvrdi Apcović.

Zato je uvjeren da je svaka odluka većine zakonita, jer je cilj deblokirati grad i raditi, bez nepotizma, ogromnog zapošljavanja u lokalnoj samoupravi i ličnih interesa, po kojima će ostati upamćena dosadašnja vlast na čelu sa Jokićem. Na „političku vagu brzo ćemo doći svi“, naglasio je Aprcović.

Odbornica Bruna Lončarević, podsjetila je da dok je još bila u SDP da su prvi inicirali smjenu Jokića. Smjena je možda, kako kaže, njenom greškom pala na Upravnom sudu, ali su poslije toga Jokić i Perovićeva napravili skandalozne greške, prvo pečaćenjem Skupštine, posljednjeg dana roka koji je dala Vlada da kotorska Skupština razriješi situaciju.

Mislili su da će Vlada zavesti prinudnu upravu, ali to upravo odgovara Jokiću i svim rukovodiocima opštinskih službi i preduzeća, koji bi ostali na funkcijama i primali platu, a 33 odbornika bi poslali kući, kazala je Lončarević i poručila da je Jokiću preostalo još malo da otvara svečanosti i priredbe.

Vido Drašković (LP) primjetio je da su odnosi i doskorašnjoj vladajućoj koaliciji nanijeli veliku štetu gradu da je Jokić izgubio povjerenje partnera, a odluke donosio samovoljno, ili u dogovoru sa manjom grupom istomišljenika, bez parlamenta. Tokom 15 mjeseci nikome nije na pamet palo da se obrate Vladi, nego sada kada gube vlast i poverenje , kazao je Drašković.

Božidar Zvicer (SD) osvrnuo se na krivičnu prijavu koju je protiv Komisije koja je otpečatila Skupštinu, podnio Jokić. Tom prilikom, Jokić ga je svrstao u odbornika DPS-a, saopštio niz uvreda proglašavajući ga kriminalcem, jer je komisija navodno nabavljala oružje za kriminalno djelo. To je i više nego za krivičnu prijavu, kazao je Zvicer.

Ljiljana Velić iz HGI je kazala da je najveći nedostatak ranije vlasti nedostatak vizije razvoja grada.

Inače, u ime predstavnika pet partija koje su činile dosadašnju vlast u Kotoru, kao i u ime predstavnika odborničkih klubova, smijenjeni predsjednik opštine Kotor, Vladimir Jokić je na konferenciji za novinare u Opštini Kotor, prije Skupštine, obavijestio da neće prisustvovati sjednici koja je “zakazana protivno zakonu”.

Skupština opštine Kotor danas ne predstavlja volju građana Kotora, ona je u ovom sastavu proizvod političke korupcije i kršenja svih zakona države Crne Gore, ustvrdio je Jokić:

-Skupština opštine Kotor danas zasijeda kako bi DPS, njihovi sateliti i odbornica koja je političkom korupcijom završila u toj sali pobjegli od izbora i volje građana, svjesni da tu provjeru ne bi mogli proći danas, kao što je više nikada neće proći u Kotoru. Ovaj udruženi korupcionaško hajdučki poduhvat DPS predstavlja pokušaj da se silom na sramotu vrate na vlast bez izbora, pa barem na godinu dana, kako bi se zaustavile revizije i sakrila druga nepočinstva – kazao je, pored ostalog, Jokić, uz tvrdnju da su Vlada Crne Gore i njen predsjednik odlučili da svjesno postanu saučesnici i pokrovitelji grupe građana.

Podsjećamo da je Jokić prvobitno smijenjen 24. aprila, ali je tu odluku osporio Upravni sud. Onda je nova skupštinska većina smijenila 27. juna predsjednicu SO Kotor Dragicu Perović. Za novog predsjednika SO Kotor izabran je sekretar lokalnog DPS-a i odbornik Jovo Suđić.

Jokić je odlučio da zapečati dokumentaciju kako bi se obezbijedio u slučaju da ponovo bude smijenjen sa te funkcije, a Perovićeva još nije odustala od zakazane Skupštine za 10. jul o njenoj smjeni, iako više nema ni pečata niti nadzora nad skupštinskom službom, niti većinu u parlamentu.

8 Komentari

  1. Kotor i dalje funkcioniše normalno, što znači da gradovima i ne treba nikakva uprava. To je skupi aparat, koji je postao sam sebi cilj.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code