Početna Društvo Kotorski UBNOR i antifašisti na Igmanu, uz sjećanje na borce Prve prolerske

Kotorski UBNOR i antifašisti na Igmanu, uz sjećanje na borce Prve prolerske

4

Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu, kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima, preko Igmana došli u oslobođenu Foču, počeo je okupljanjem na Brezovači, 26. januara, saopštavju iz SUBNOR-a i antifašista Kotora.

– U noći s 27. na 28. januar 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni oko 800 pripadnika Prve proleterske brigade NOV pješačilo je na Igmanu 19 sati. Uoči marša, Prva proleterska zatekla se na Romaniji, opkoljena jakim njemačkim snagama, nakon čega je donijetna odluka o izvršenju tog neizvjesnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Oni su prošli pored Sarajeva i preko Igmana, ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji – podsjećaju kotorski borci i antifašisti.

Kako dodaju, taj događaj, jednak antičkoj legendi, ušao je u istoriju NOB-a kao primjer neograničenih ljudskih mogućnosti, iza kojih stoje: motivacija, cilj, opredjeljenje, ideja, patriotizam.

Na Igman su stigli, uprkos niskim temperaturama i snijegu, antifašisti iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a najviše iz BiH i Slovenije. Stigao je veliki broj autobusa iz svih krajeva bivše Jugoslavije (delegacije iz Podgorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajine Bašte, Titovog Užica…).

– Prisustovalo je više od 15 000 antifašista koji su željeli odati počast borcima Prve proleterske brigade. Među njima bile su i predstavnici iz Kotora, sekretarka UBNOR-a i antifašista Kotor, Daliborka Seferović i članica Anka Perović. Manifestacija je upriličena u organizaciji Saveza antifašista i boraca NOR u Kantonu Sarajevo. Na Igmanu su se viorile zastave, čula se pjesma, a nije nedostajalo ni hrane i pića. Pojedini su i zaigrali kolo- navode u saopštenju.

Član Glavnog odbora SUBNOR-a Crne Gore, Zoran Raičević tom prilikom je kazao da su partizanke i partizani, heroji Igmanskog marša, bili borci koji su činili prvu liniju borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika.

– Ponosni smo na njih, kao i na sve pripadnike Titove vojske, koji su zemlji donijeli slobodu, bratstvo i jedinstvo njenih naroda, društveni sistem socijalne pravde i solidarnosti – istakao je Raičević.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code