Početna Društvo Kotoru najveći projekat u zdravstvu Crne Gore: Skoro milion eura iz EU

Kotoru najveći projekat u zdravstvu Crne Gore: Skoro milion eura iz EU

9

Odlukom zajedničkog tehničkog programskog odbora, na javnom konkursu za Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne Hercegovina i Crne Gora prihvaćen je i projekat akronima TELE.DOC, odnosno „Inovativne upravljačke prakse kod trauma i povreda za poboljšanje uslova liječenja pacijenata u prekograničnom području“.

Nosilac je Opšta bolnica u Kotoru, a partneri su Opća bolnica Dubrovnik, Javna ustanova Kantonalna bolnica ”Dr.Safet Mujić” Mostar i Opština Kotor, saopšava direktor JZU OB Kotor, prim dr Ivan Ilić.

– U oštroj konkurenciji od 161 projekta prihvaćeno je njih 30, a u prioritetnoj osi 1 „Unaprjeđenje kvalitete usluga u zdravstvu i socijalnoj zaštiti“ tek 8 projekata, među kojima je i TELE.DOC. Samo dva projekta u toj komponenti imaju nosioce iz Crne Gore – objašnjava on.

Cilj projekta je nabavka savremene medicinske opreme za poboljšanje uslova liječenja pacijentata sa traumama. Takođe, unaprijediti znanja i vještine osoba koje rade u službama bolničkih trauma, te bolje povezivanje zdravstvenih stručnjaka putem telemedicinske opreme. Projektom će, takođe, biti nabavljeno i plovilo za spasavanje unesrećenih i intervencije na moru.

Prema riječima prim dr Ilića, ukupna vrijednost projekta je 1.155.417,62 eura, a od kojih 85%, odnosno iznos od 983.104,96 eura sufinansira ovaj EU program. Tačan iznos odobrenih sredstava biće  određen do potpisivanja ugovora, u narednom periodu.

– Ovo je za Opštu bolnicu Kotor, i ukupno za čitav naš zdravstveni sistem ,značajna vijest, jer se radi o ,do sada, najvećem odobrenom projektu EU u sektoru zdravstva ,čiji je nosilac jedna zdravstvena ustanova iz Crne Gore- ističe direktor Opšte bolnice Kotor.

Realizacija projekta, koji će trajati 24 mjeseca, očekuje se početkom 2020. godine.

9 Komentari

  • Hitna postoji nevezano od blizine bolnice. Ti želiš reći da KO nema hitnu službu? Poenta je da Dom zdravlja mora biti funkcionalan, da imamo specijaliste, da ne manjka kvalitetnog med. osoblja i da imamo apsolutno efikasnu hitnu pomoć. Skandaloznije i opasnije od gašenja nefunkcionalne privatne bolnice je situacija u kojoj grad nema dovoljno ljekara i vozila na hitnoj, pa ta ista hitna ne izlazi na teren (pogotovo ako se radi o starijoj osobi) a pacijent je onda prepušten taksiju i sudbini.

   14
   1
 1. To je naravno odlična vijest, nije jedino dobro što slutim da bolnice Meljine više biti neće ! Kotot će definitivno biti regionalni med.centar za vaskoliku Boku !

  21
  6
  • Kotor jeste i mora ostati med. središte Boke, to svima treba biti jasno. Zatvaranje Meljina, koliko god nekome zvuči strašno, za običnog čovjeka, pacijenta je dobra vijest. Narodu treba osjećaj sigurnosti, Meljine to nikad neće biti, dosta se života ugasilo tamo, dosta pogrešnih dijagnoza i loših tretmana… Vlast Herceg Novog ne treba da se bori za opstanak propale privatne bolnice, nego za snažno unaprijeđenje Doma zdravlja i hitne službe.

   11
   35
   • A ovi sto ce da pomru od mozdanih i srcanih udara, iz raznih nesreca i sl.,neka budu kolateralna steta .sram vas bilo s ovim komentarim..Novi mora da ima bolnicu..

    19
    6
   • Kotor neka ostane med. srediste Boke, nema niko nista protiv toga ali Herceg Novi , grad koji u tur. sezoni ima preko pedeset hiljada stanovnika, mora imati bolnicu. Niko ne prica o velikoj zastareloj ruiniranoj ustanovi, kakva je sada, vec o manjoj prakticnoj i modernoj. Ako zivis u HN i iskreno volis ovaj grad nemoj vise da pises ovakve gluposti

    14
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code