Kovačevićeva filozofija prostornih oblikovanja i boja

Kovačevićeva filozofija prostornih oblikovanja i boja

4
Podijeli

U Galeriji Josip Bepo Benković novskoj publici sinoć se sa 25 radova-crteža predstavio arhitekta Ranko Kovačević. Izložbu pod nazivom “Izgubljeni crteži” otvorila je Olivera Doklestić.

Motiv izložbe, kako ona zapaža, je u slobodnom viđenju arhitekture i autorovoj želji da arhitektonsko oblikovanje prostora ponovo bude dostupno prijateljima i sugrađanima.

Picerija i restoran

– Priča o arhitektonskom oblikovanju prostora je dilema između realnog i zamišljenog, između umjetničkog i kvazi umjetničkog, odnosno kiča, kao i između želja investitora i viđenja arhitekte. Zato se objektivno postavlja pitanje šta je važnije: ono potrebno ili ono željeno – kazala je Doklestić.

Po njenim riječima, arhitektura je umjetnost koja spaja veliko trojstvo: ljepotu, čvrstinu i korisnost. Zbog toga ona predstavlja način pronalaženja odgovarajućeg odnosa između ova tri ključna postulata, podjednake snage i vrijednosti.

Ranko Kovačević je, svakako, jedan od najobrzovanijih arhitekata u Herceg Novom, koji se upušta u filozofiju prostornih oblikovanja i boja, ogledajući se u raznim domenima projektovanja i urbanizma ali i crtanja, posebno u izradi plakata. Jedan od najneobičnijih istupa je arhitektonska kreacija Mocartove muzike, gdje se dobija arhitektonska, pristorna materijalizacija najuzvišenije od svih umjetnosti – muzike. Takođe, primjena boja nije i ne smije da bude slučajna, već ukazuje da su i to pitanja od značaja za svaki arhitektonski rad i za svaku sredinu sa postulatima u osnovnim bojama, crvenoj, plavoj i žutoj, samtra Olivera Doklestić.

Izložba u Galeriji Josip Bepo Benković biće otvorena do 8. maja.

4 Komentari

  1. Reprezentativno u svakom slučaju!
    I Oliverino izlaganje i Rankovi radovi.
    I prisustvo intelektualnog svijeta potvrđuje moju imresiju.

    9
    11

Ostavite komentar

*

code