Početna Oko nas Kotor “Kovid-udar” na Bolnicu u Risnu, 36 zaposlenih i pacijenata oboljelo

“Kovid-udar” na Bolnicu u Risnu, 36 zaposlenih i pacijenata oboljelo

2

U JZU Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju Vaso Ćuković u Risnu juče je počela vakcinacija zaposlenih. Međutim, epidemiloška situacija je izuzetno teška. Čak 30 članova osoblja, uglavnom medicinskog kadra, odsutno je zbog infekcije kovidom ili samoizolacije.

To je ogroman udar na ionako mali broj zaposlenih u bolnicim kažu nam u menadžmentu. Jer, kospitalizovano je oko 45 pacijenata iz cijele Crne Gore, od kojih je 6 pozitivno na covid.

To je u razgovoru za Radio Jadran kazao radiolog dr Nikola Luburić, koji trenutno mijenja direktora bolnice, dr Vlada Popovića, koji je takođe u izloaciji.

Bolnici je iz Instituta za javno zdravlje dopremljen kontigent od 50 doza ruske vakcine Sputnjik V.

„Svih 50 će biti iskorišćeno po prioritetima – godinama, zdravstvenom stanju… Juče je vakcinisano 15, danas bi trebalo 15 članova koelktiva, a preostali u ponedjeljak. Ovo je prva tura vakcina kojom se vakciniše osoblje“, precizirao je dr Luburić.

Epidemiološka i zdravstvena situacija u bolnici je jako teška, s obzirom da je dobar dio kadra odsutan zbog infekcije ili kontakta sa inficiranim:

„Van stroja je 30 ljudi, što ljekara što zdravstvenih radnika i to dominantno zdravstvenih radnika, vrlo malo nemedicinskog osoblja. I sam direktor je odsutan zbog korone. Očekujemo da situacija počne da se popravlja. Funkcionišemo tako što, kao što ste obaviješteni, primamo samo hitne slučajeve“, naveo je on.

Dio pacijenata iz cijele Crne Gore upućuje se i dalje na preglede ali je operativni program i u operacionoj sali sveden na minimum. Ipak, za sada uspijevaju da izađu na kraj sa svim izazovima, potvrđuje dr Luburić.

„Morali smo da otvorimo odjeljenje izolacije, jer je dio pacijenata inficiran, trenutno je 6 pacijenata zaraženo koronom“, dodaje on.

Iako se pominje i jedan slučaj ponovnog inficiranja virusom među zdravstvenim radnicima, on nije mogao da potvrdi niti demantuje ovakve navode.

I u ovoj medicnskoj instituciji ne gube optimizam i nadaju se skorom poboljšanju epidemiološke situacije, apelujući na građane da se pridržavaju opštih mjera, nose maske, poštuju fizičku distancu i peru ruke.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code