Novembarsko ljeto: Kupača još ima na hercegnovskim plažama

Novembarsko ljeto: Kupača još ima na hercegnovskim plažama

9
Podijeli

Nije ništa neobično da je novembar topao, toliko da neki još uživaju u sunčanju i kupanju i na hercegnovskoj rivijeri.

– To je globalno otopljavanje, nije čudo što ima kupača – kaže nam i morski vuk, Rambo Amadeus.

Picerija i restoran

Gledamo zajedno najuporniju i najodvažniju Novljanku, Veru, kako ulazi u more na Bokinoj plaži, “Bijela vila”. Često joj se pridruži i Jasna, kao i još nekoliko vremešnijih, ali i mlađi Novljanin Čedo.

Vera ima 65 godina i s ponosom ih nosi. Ima preplanuo ten, osjeća se dobro, zdravo i kaže nam da dolazi svaki dan.

More je samo 18 stepeni, jer tu je u blizini i jedan izvor. Sunča se kratko, prošeta, pa uđe u vodu, i tako bar 5-6 puta dok ne ode s plaže.

Sve dok bura dobro ne rashladi more, eto, Vere na “Bijeloj vili”.  Lani je sezonu sa prijateljicom Jasnom završila u decembru. Ove godine, ko zna, jer, sinoptičari najavljuju popodne i večeras jak sjeveroistični vjetar, odnosno buru. Rashladiće more i kopno.

Inače, kupača ima i na drugim plažama ovih dana, čak i dvoje mališana  sa nepunih 10 godina ugledasmo na kupalištu Rafaelo. Uživali  su u moru, kao da je najtoplije:

– Nije hladna voda, mi smo sa sjevera – kroz smijeh su nam kazali dok su plivali i praćakali se.

9 Komentari

 1. ma smiješno. baš je to normalno….ajde nije zašta nije, sve u granicama normale.nemaju kad cjelo ljeto za kupati se. najbolje za u januaru da se jedan delfin otpliva. sve otišlo dovraga

 2. “Vera ima 65 godina i s ponosom ih nosi.”
  Ovo se moze napisati na Balkanu đe su ljudi tih godina “vremešni”, uglavnom sjede kod kuce ili u kaficu, grickaju penziju, stenju od vrucine ili drhte od surove bokeljske zime.
  Oduvijek sam se divio Zapadnom svijetu koji i sa osamdeset i kusur godina putuje avionima i kruzerima i divi se bijelom svijetu, a ne kukaju da su ostarjeli i ogrubjeli.
  Nikad necu zaboraviti jednu njemacku kelnericu koja je ispricala da ide na operaciju ugradnje vjestackog kuka, potom na rehabilitaciju, pa na ostrvo Majorku na odmor.
  Slusao sam jednu Svabicu od nekih 85 godina kako u tramvaju prica da iduce sedmice ide na operaciju amputacije prstiju na nogama koji su stradali od dijabetesa, pa nakon rehabilitacije kruzerom po svijetu.
  Jedan Svabo od osamdeset i kusr godina mi je pricao da ide na operaciju da mu otpuste pritisak mozdanog likvora (busenje lobanje!) pa nakon toga putuje u Kinu da je razgleda…
  A kod nas se sastanu penzionerke od pedeset i koju godinu pa kukaju i nadmecu se pricom koja je vise bolesna….

  6
  2
 3. Svaka Cast, i trebam svih vise koristiti more, samo kupis ona odela, ne treba neka dublja, i mozes se slobodno kupati Nov, Dec, Mart, April, itd, samo novljani cim malo osete hladnocu bezu po kaficima..

  13
  12

Ostavite komentar

*

code