Početna Oko nas Kotor Krajem juna u Perastu Međunarodni festival klapa

Krajem juna u Perastu Međunarodni festival klapa

1

Koncertom acappella grupe Fool Moon iz Mađarske, u četvrtak, 27. juna počeće međunarodni festival klapa Perast. Nakon te klapske uvertire festival će trajati do 30. juna.

Koncert mađarskih umjetnika rezultat je kulturne razmjene Crne Gore i Mađarske, odakle će ove godine doći pozorišta i muzičari koji će nastupti na KotorArtu, koji i ove godine započinje Festivalom klapa u Perastu.

Svečano otvaranje 18. izdanja Festivala zakazano je dan kasnije, kada će biti upriličen koncert „Trubaduri u Perastu“, otkriva izvršni direktor, Mikan Kovačević.

– Koncertom „Trubaduri u Perastu“ podsjećamo na zajedničku muzičku i pjesničku tradiciju Boke i Dubrovnika. Maestro Ibrica Jusić je glavna zvijezda večeri, uz dubrovačke klape Kaše i Subrenum i najpoznatije klape iz Crne Gore. Oživljavamo i perašku ljubavnu legendu po noveli „Pustinjak“, don Srećka Vulovića, o Kati Kalfić i Antu Sloviću, koji su sahranjeni na ostrvu Sv. Đorđe, a čućemo i horsku obradu Kola Bokeljske mornarice, maestra Marija Katavića iz Sarajeva, našeg velikog i poštovanog saradnika, koji je inače obradio za klape preko 400 pjesama iz Boke – navodi Kovačević.

Takmičarski programi su 28. i 29. juna. U muškoj i ženskoj kategoriji prijavljeno je po 7, dok je 8 klapa prijavljeno u kategoriji Nove klapske pjesme. Nastupiće dalmatinske klape Contra, Mriža, Uzorita i Luše, Valdibora i Castrum Vallis iz Istre, Slavić iz Zagreba. Čak 7 klapa iz Crne Gore, kao i odlični Libero iz Srbije, a iz klapskog Posušja u BiH dolazi Zvizdan.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code