Krajolici i raskršća slikara Aldemara Ibrahimovića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

Krajolici i raskršća slikara Aldemara Ibrahimovića u Galeriji “Josip Bepo Benković”

0
Podijeli

Istaknuti crnogorski slikar, Aldemar Ibrahimović iz Rožaja predstavio se sinoć novskoj publici u Galeriji “Josip Bepo Benković” sa 26 slika rađenih tehnikom ulja na platnu. Na njima su prikazani atipični pejzaži, sa motivima njegovog zavičaja.

Kako je otvarajući postavku kazao  književnik, Miraš Martinović Aldemar Ibrahimovicć poseban je i prepoznatljiv. Sa izuzetnim darom zasvijetlio je ličnom magijom, kojom isijavaju rijetka djela i rijetki stvaraoci.

Picerija i restoran

– Ovo slikarstvo je autentično i lično. Aldemarovo, a univerzalno. Poput kakvog alhemičara, on u svojoj radionici miješa boje i ideje, svjetove. Tako nastaju atipični krajolici, predjeli, raskršća, sjećanja i putevi – kazao je Martinović.

Na njegovim slikama Martinovic primjećuje vidljive i nevidljive ljude i gradove, u kojima se ogleda duša svijeta.

– Gledajući ove slike, skupa i pojedinačno, na njima sam vidio animu, dušu svijeta prisutnu u svemu. Sa, njemu znanom, aurom, njemu vidljivom svjetlošću, njemu znanom magijom i energijom -naglasio je Martinović  naslućujući ispod autorovih boja na slikama nevidljive slojevi, arhetipske boje, ljude sjenke, gradove sjenke.

Ciklus slika posvećen zavičaju, čija arhtektura polako nestaje, za Ibrahimovića je način da  sačuva sjećanja na vrijeme u kome destrukcija nije bila toliko izražena. Riječ je o ciklusu koji ga, kako je kazao “zamara” posljednjih 10-ak godina.

– To je ta neka moja sredina, odakle ja dolazim, ta neka arhitektura. To je ono što ima možda neki žal što smo tako destruktivni  i uništavamo sve pred sobom, nemilice. Upotrebljavamo neke nove materijale i to što radimo, radimo, čini mi se nestručno, a ono što je neka vrijednost se taložilo vjekovima. Uspjeli smo, to i vi dobro znate, koji ste iz Boke, iz Herceg Novog. Ovo što je istorija, što je neki period ostavio, ljudska ruka uklopila, što je okolina u pejzaže, jednostravno smo uspjeli da uništimo. Mada je cijeli 20. vijek, vijek destrukcije u svim oblastima, pa i u toj – kazao je Ibrahimović.

Porijeko iz malog mjesta za Ibrahimovića nije nikakv ograničavajući faktor, a nije ni jedini primjer među uspješnim crnogorskim umjetnicima.

– To je ona priča, često me to pitaju, iz male sredine, ali vi imate u maloj sredini jednog velikana – Prijića ili Voja Stanića, koji je još živ, na sreću. Jedan velikan koji je u slikarstvu poznat u širem regionu, u Evropi, a tu je. Čak sam čitao da nema želju da ide tamo gdje su mu slike, na izložbe. Evo ja idem za svojim slikama – kazao je on i kao još jedan primjer naveo slikara iz Kolašina, Miodraga Šćepanovića.

U posljednje dvije godine Aldemar Ibrahimović imao je čak 10 samostalnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Vrijednu postavku valja pogledati  u Galeriji “Josip Bepo Benković” narednih 15 dana.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code