Početna Magazin KRATAK VODIČ KROZ AMSTERDAM

KRATAK VODIČ KROZ AMSTERDAM

0

Bicikl, omiljeno prevozno sredstvo Holanđana, idealan je za obilaženje Amsterdama, mada ćete i pješice moći da istražite živopisne ulice ispresjecane brojnim kružno postavljenim kanalima.

Možda će vas iznenaditi što niko nema zavjese na ogromnim prozorima, i što niko ni ne zagleda u tuđi životni prostor. Osim turista kojima je sve to čudno.

Dobra polazna tačka za istraživanje Amsterdama je trg Dam koga poput prstenova okružuju kanali Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht, načičkani kućama iz XVII vijeka. Ukoliko krenete ka istoku, u kvartu Nieuwmarkt će vas sačekati mnoštvo pabova i tezgi sa interesantnim suvenirima, a zapadno od trga Dam nalazi se kvart Jordan ispunjem umjetničkim galerijama, uvrnutim radnjama i boemskim kafanama.

Amstrdam je meka za ljubitelje muzeja: u Van Gogovom muzeju, pored njegovih brojnih djela, pogledajte i kolekciju savremenika ovog slikara : Gogena, Tuluz-Lotreka i Monea. Takođe ne treba propustiti tek renovirani Rijksmuseum u kome se nalazi čuvena Rembrantova „Noćna straža” kao i ostale zbirke iz holandske istorije. U Stedelijk muzeju izloženi su radovi Sezana, Matisa, Monea, Pikasa, kao i neke skulpture Rodena i Mura. Jedan mali ali jako zanimljiv muzej jeste Woonbootmuseum odnosno Kuća-muzej na vodi , gdje ćete zaista imati osjećaj da ste u nečijem domu.

Kuća Ane Frank i njena tragična sudbina privlače mnoge turiste tokom cijele godine, a s obziron na velike gužve možda je najbolje da kuću posjetite pred kraj radnog vremena.

Ulica crvenih fenjera je jedan od kurioziteta Amsterdama, a u Vondelparku, nakon naporne šetnje možete da uživate u besplatnim koncertima koji se često organizuju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code