Početna Magazin KRATAK VODIČ KROZ BARSELONU

KRATAK VODIČ KROZ BARSELONU

0

La Sagrada FamíliaKada se nađete u Barseloni, možda ćete se na kratko zbuniti i pored solidnog znanja španskog jezika: ne zaboravite da se nalazite u prjestonici Katalonije, pokrajne koja njeguje i svoj specifičan jezik.

Ne dajte se omesti, već hrabro krenite u osvajanje jednog od najljepših gradova Evrope.
Ono što daje posebnu čar Barseloni jeste modernističko arhitektonsko nasljeđe najpoznatijeg španskog majstora ovog zanata, Antonija Gaudija. Čudesni mozaici inspirisani prirodom krase većinu njegovih zgrada, a najreprezentativniji primjer je svakako Parc Guell, magično mjesto sa čije terase puca pogled na Barselonu. Imaćete utisak kao da ste zalutali u bajku. Casa Batlo, La Pedrera i Casa Guell su takođe građevine ovoga arhitekte-umjetnika, a vjerovatno ne postoji onaj koji je bio u Barseloni a da se nije divio remek-djelu, katedrali La Sagrada Familia. Izgradnja tornjeva koji paraju nebo započeta je osamdesetih godina 19. vijeka, i još dan danas se ne zna kada će crkva biti završena. Ukoliko želite da saznate više o Gaudijevom životu, posjetite Casa-Museum Gaudi, kuću u kojoj je živio 20 godina.
Placa Catalunya je srce Barselone i trg koji razdvaja stari i moderni dio grada (u blizini je Museu d’art Contemporani de Barcelona – muzej savremene umjetnosti), a od njega se zaputite ka čuvenoj ulici Las Ramblas na čijem kraju se nalazi statua Kolumba okrenuta ka pučini mora. U Las Ramblasu će vas dočekati šarenilo uličnih svirača, zabavljača, ljudi-statua koji na taj način zarađuju za život, u restoranima i kafićima duž promenade možete da predahnete i kupite neki suvenir na štandovima uličnih prodavaca.
Nikako ne propustite da se brčnete u moru! Nakon što prođete marinu i restorane koji su uglavnom smješteni na brodićima, stići će te do dugačke gradske pješčane plaže, na koju mještani dolaze da se osvježe nakon radnog vremena. Još jedno prelijepo mjesto za odmor je Montjuic, park iz koga možete da posmatrate panoramu ovog višemilionskog grada. Takođe sjajan pogled je i sa brda Tibidabo na čijem se vrhu nalazi prelijepa gotska crkva Sagrat Cor.
Ukoliko volite Pikasa, posjetite njegov muzej u kome ćete naći više od 3000 djela ovog slikara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code