Početna Magazin KRATAK VODIČ KROZ BRISEL

KRATAK VODIČ KROZ BRISEL

0

Veoma dobro poznat u kontekstu približavanja Evropskoj uniji, Brisel ima šta da ponudi i u sferi umjetnosti.

Centar Brisela podjeljen je na Gornji grad u kome ćete naći mnoštvo muzeja (Muzej ljepih umjetnosti) i galerija, i Donji grad koji odiše srednjovjekovnom atmosferom. Čuveni Grand Place tj. centralni trg je nekada bio ogromna pijaca – središte srednjevjekovnog života. Oko trga su bile smještene gilde, udruženja zanatlija, u kojima su majstori proizvodili najrazličitije umjetničke tvorevine. Blizu centralnog trga nalazi se fontana Maneken pis bronzana statua dječaka kojeg ćete često vidjeti obučenog u raznobojne kostime, a tradicija datira još od kraja 17. vijeka, kad ga je bavarski princ prvi put obukao u prepoznatljivu bijelo-plavu boju. Od tog dana pa do danas skupljeno je toliko kostima da je otvorena i posebna postavka u muzeju posvećena ovoj tradiciji.
Drugi poznati simbol grada je Atomijum, konstruisan za Svjetsku izložbu 1958. godine.
Kao i u svakoj evropskoj metropoli, i ovdje se nalaze brojne crkve, od kojih su najpoznatije Katedrala sv. Mihaela, posvećena gradskom svecu zaštitniku, i Notre Dame des Victoires du Sablon.
Ako volite čokoladu, obavezno posjetite Neuhaus, radionicu koja je osnovana još 1857. godine. A ako ste ljubitelj istorije, blizu Gare du Midi željezničke stanice možete da kupite autobusku kartu za nekih 5 eura i da se odvezete do 18 km udaljenog Vaterloa, bojnog polja na kome je Napoleon doživio posljednji poraz.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code