Početna Magazin KRATAK VODIČ KROZ RIM

KRATAK VODIČ KROZ RIM

0

RimBilo da ste u Rimu tri dana ili tri nedjelje, uvjek ćete željeti još! Ljepote ovog na italijanski način užurbanog i romantičnog grada urezaće vam se u sjećanje.

Da bi ste bar još jednom u životu oživjeli slike uspomena, bacite novčić u baroknu Fontanu di Trevi – kažu da kovanica prebačena preko ramena osigurava da ćete se jednog dana vratiti u Rim. Ne zna se šta je ljepše u ovom gradu – da li ostaci moćnog Rimskog carstva ili veličanstvena djela Mikelanđela, Rafaela, Leonarda da Vinčija…
Laganom šetnjom možete da obiđete dobar dio kulturnih spomenika jer se oni uglavnom nalaze u centru grada. Rimski Forum, uvaljen između brda Kapitol i Palatin je svakako početna tačka u vašem putešestviju. Nekada centar političkog, trgovačkog i religijskog života, danas je stecište brojnih turista. Odmah do njega nalazi se grandiozni Koloseum u kome je proliveno mnogo gladijatorske krvi i na koji prvo pomislimo kada kažemo – hleba i igara. Panteon, hram koji je posvećen rimskim bogovima, po mnogima je najbolje očuvana građevina starog Rima.
Kada ste u Italiji, imate priliku da posjetite još jednu državu i to najmanju na svijetu. Okružen visokim zidinama i čuvan od strane švajcarske garde, Vatikan u sebi krije najpoznatiju katoličku crkvu na svijetu – Baziliku sv. Petra. Njenu unutrašnjost oslikavao je i čuveni Mikelanđelo u sedamdeset i nekoj godini života. U Muzeju Vatikana nalazi se neprocjenjivo umjetničko blago za čije ćete razgledanje morati da izdvojite nekoliko sati, a svakako najpoznatiji dio ove institucije jeste Sikstinska kapela u kojoj će vas čuvari opominjati da ne govorite preglasno. Ionako ćete ostati bez teksta pred čuvenim Mikelanđelovim freskama Stvaranje Adama i Strašni sud.
Kada poželite da osjetite nešto savremeniji ritam i prije svega ljude oko vas, predahnite na Španskim stepenicama gde su se nekada okupljali naočiti mladići i djevojke u nadi da će baš oni biti izabrani da budu model nekom čuvenom umjetniku. Najljepše u suton, danas je to omiljeno mjesto turista iz cijelog svijeta.
U Rimu ima mnogo toga da se vidi, dovoljan je podatak da ima preko 900 crkava i ko zna još koliko galerija i muzeja koje vrijedi vidjeti.

Izvor: www.putujemouevropu.org

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code