Kreativni centar Avenir – mjesto francuske kulture u Herceg Novom

Kreativni centar Avenir – mjesto francuske kulture u Herceg Novom

0
Podijeli

Koncertom sastava Clazz quintet u srijedu, 20. marta u Crnogorskom narodnom pozorištu počeli su Dani Frankofonije u Crnoj Gori. Tog dana u svijetu se obilježava Međunarodni dan Frankofonije, kojim se afirmišu francuski jezik i književnost.

U Herceg Novom ulogu promotera francuskog jezika i kulture od 2006. godine ima udruženje Avenir. To je kreativni centar koji trenutno okuplja 70 članova svih uzrasta, od predškolskog, preko uzrasta osnovaca i srednjoškolaca, do studenata, pa i odraslih.

Picerija i restoran

Za osnivanje udruženja najzaslužnija je predsjednica, psihološkinja Svetlana Čolak Antić. Uz nju sa članovima rade i glavna profesorica Jelena Perišić, koja drži većinu časova, zatim profesor dr Miloš Avramović, odgovoran za pozorišnu trupu i Marina Ćirović koja radi sa najmlađim članovima udruženja.
Spoljna saradnica je Mia Bošković, koreografkinja i rediteljka, Andrea Pereković je stručna saradnica u oblasti pozorišta i scenskih nastupa, a profesorica Mirela Šćasni priprema članove za sve tačke koje uključuju pjevanje.

Kako je za Radio Jadran objasnio profesor francuskog jezika i književnosti Avenira, dr Miloš Avramović, misija udruženja je zbližavanje dvije kulture u okviru ujedinjene Evrope, kao i širenje i unapređivanje interesa i znanja iz područja francuske kulture, umjetnosti, jezika i obrazovanja.

– Zbog toga imamo planirano više projekata. Neke smo realizovali, a neki su trenutno u realizaciji ili su dio redovnih aktivnosti – ističe on.

Neke od aktivnosti koje organizuje ovaj kreativni centar su edukativna, kulturna i umjetnička djelatnost putem radionica, seminara, javnih priredbi i nastupa, učenje francuskog jezika, učestvovanje na kulturnim manisfestacijama u okviru Međunarodnog Dana Frankofonije, u pripiprema za polaganje međunarodnih diploma DELF PRIM, A1, A2, B1 i B2, organizacija boravka i razmjene naših učenika i studenata sa partnerima u Francuskoj, razvoj centra za izvođenje prakse studenata Master II sa Univerziteta iz Francuske.

Članovi Avenira redovni su učesnici na nacionalnim i međunarodnim festivalima školskih pozorišta na francuskom jeziku i učestvuju u komemoraciji 11. novembra, na Žvinjama, posvećenoj sjećanju na Veliki rat i Napoleonovu vojsku.

Udruženje je aktivan organizator i realizator raznih međunarodnih malih projekata u saradnji sa frankofonim zemljama.

Profesor Avramović naglašava da udruženje tokom cijele godine prima nove članove, ali da program pročinje sa školskom godinom u septembru, a završava se u junu i budući članovi ne moraju da polažu nikakav prijemni ispit.

– Pokušavamo sa djecom da pređemo dva nivoa u toku jedne godine. Sa početnicima od A1 i A2, pa B1 i B2, ali svako ko želi da se pridruži tokoom godine, može. Otvoreni smo prema svima, bez obzira na socijalno stanje ili talenat i znanje. Nema nikakve vrste selekcije – navodi on.

Upis je otvoren tokom cijele godine. Članarina je 20 eura mjesečno, ali njome se plaćaju samo časovi francuskog jezika. Udruženje putem donacija finasnira putovanja i gostovanja na festivalima.

Dani Frankofonije u Herceg Novom započeti nastupom Avenira

Pred punom kongresnom salom Instituta dr Simo Milošević mladi članovi Avenira sinoć su izveli muzičko-scenski odlomak iz djela “Karneval zivotinja” belgijskog pisca Karla Norka.

Mališani predškolskog uzrasta iz ovog udruženja takođe su upotpunili veče izvedbom francuskih pjesama “Les jours de la semaine”  i “Monsieur Pouce va à l’école”.

U okviru programa polaznicima Avenira, koji su uspješno položili međunarodni DELF ispit (nivo A2 i nivo DELF prim) za znanje francuskog jezika, dodijeljeni pokloni – po primjerak knjige “Mali princ” Antoana De Sent Egziperija na francuskom jeziku.

Profesorica Jelena Perišić redovno priprema polaznike udruženja za polaganje ovog prestižnog ispita, koje se dva puta godisnje organizuje u Francuskom institutu u Podgorici. Ona se osvrnula na zavidne rezultate koje su mladi Avenirci postigli u prethodnom roku.

U programu su učestvovali i gosti udruzenja Avenir, učenici OŠ “Vuk Karadzic” iz Trebinja, koji su izveli svoju adaptaciju bajke “Ljepotica i zvijer” na francuskom (prof.  Svetlana Savić), kao i frankofoni hor OŠ “Orijenski bataljon” iz Bijele (prof. Marina Dedićc).

Početak ceremonije posvećene proslavi francuskog jezika i kulture protekao je u znaku dr Miloša Avramovića (voditelj programa), jednog od profesora ovog udruženja, koji je u decembru 2018. godine sa uspjehom odbranio doktorsku disertaciju iz francuske književnosti na Univerzitetu u Turu (Francuska). Učenici su se u okviru programa kratko osvrnuli na njegove početke u Aveniru.

Veče je završeno najavom promocije knjige “Nouvelle Revue i Crna Gora” prof. dr Jasmine Tatar-Anđelić, koja će biti upriličena u utorak u 19h u Koncertnoj sali Muzicke skole.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code