Početna Kultura Kreativni centar Avenir obilježava Dane Frankofonije

Kreativni centar Avenir obilježava Dane Frankofonije

0

Manifestacija Dani Frankofonije se održava svake godine tokom marta u cijelom svijetu, a 20. mart je ustanovljen kao Međunarodni dan Frankofonije. Manifestacija je prilika za frankofone širom svijeta da afirmišu francuski jezik u svoj njegovoj raznolikosti.

Udruženje Avenir iz Herceg Novog, koje se bavi promocijom francuskog jezika i kulture, za Dane Frankofonije ove godine organizovaće čak tri kluturne manifestacije, najavljuje za Radio Jadran profesor francuskog jezika i književnosti Avenira, dr Miloš Avramović.

Glavni događaj, odnosno muzičko scenski program kreativnog centra Avenir biće upriličen u subotu, 23. marta u Kongresnoj sali Instituta dr Simo Milošević, u 17 časova.

– Za ovo veče mladi članovi Avenira su pripremili muzičko-scenski nastup, inspirisan tekstom “Karneval životinja”, belgijskog pisca Karla Norka i muzikom francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa – priča Avramović.

On će u okviru programa predstaviti dio doktorske distertacije iz francuske književnosti, koju je odbranio u decembru 2018. godine na Univerzitetu u Turu (Francuska). Učenici će se kratko osvrnuti na njegove početke u Aveniru.

Na sceni će mladim polaznicima ovog kreativnog centra biti dodijeljene međunarodne diplome DELF za znanje francuskog jezika.

Profesorica Jelena Perišić redovno priprema polaznike udruženja za polaganje ovog prestiznog ispita, koje se dva puta godišnje organizuje u Institutu Francuske u Podgorici.

Ovaj događaj uveličaće i gosti udruženja Avenir, odnosno učenici OS “Vuk Karadžić” iz Trebinja, koji će izvesti adaptaciju bajke “Ljepotica i zvijer” na francuskom, kao i frankofoni hor OS “Orijenski bataljon” iz Bijele (prof. Marina Dedić).

Obilježavanje Dana Frankofonije biće nastavljeno u utorak, 26. marta promocijom knjige “Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918. » autorke prof. Dr Jasmine Tatar Anđelić.

Na promociji će govoriti prof. Dr Jasmina Nikčević, profesorka Filološkog fakulteta u Nikšiću, na odsjeku za francuski jezik i književnost, odlomke će čitati dr Miloš Avramović, a u muzičkom dijelu program nastupiće učenici Muzičke škole.

Program, u organizaciji Kreativnog centra Avenir i Muzičke škole, biće upriličen u koncertnoj sali, a početak je zakazan za 19 časova.

O okviru obilježavanja Dana Frankofonije planirana je i posjeta studenata Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Kotor i prof. dr Ivone Jovanović Baošićima, odnosno kući Paskvale Ivanović, koja je bila muza francuskom piscu Pjeru Lotiju.

Pored toga, studenti će posjetiti i hotel Delfin, koji duži niz godina sarađuje sa francuskim tur-operatorima, kao i spomenik francuskim vojnicima iz doba Napoleona kod crkve Sv Ilije na Žvinjama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code