Kredit EBRD za povezivanje Herceg Novog i drugu fazu regionalnog vodosnabdijevanja

Kredit EBRD za povezivanje Herceg Novog i drugu fazu regionalnog vodosnabdijevanja

8
Podijeli

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje zatražio je kreditnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju tri razvojna projekta, među kojima je i povezivanje opštine Herceg Novi na sistem regionalnog vodosnabdijevanja.

Osim toga, tim sredstvima trebalo bi da bude finansiran i početak II faze i postavljanje 15 km drugog cjevovoda od Budve do Tivta, te riješen problem vodosnabdijevanja i tretman otpadnih voda na području Dobrih Voda, Utjehe i Velikog pijeska kod Bara.

Picerija i restoran

To je nakon sjednice Upravnog odbora Regionalnog vodovoda u Baru saopštio direktor Goran Jevrić:

– Ono što je sjednicu Upravnog odbora učinilo kuriozitetnom je što je sa nama i devetočlani međunarodni ekspertski tim iz četiri države, Crna Gora, Danska, Norveška i Velika Britanija, koje rade ekspertizu boniteta Regionalnog vodovoda kao kompanije, koja je od EBRD-a zatražila kreditnu podršku. Nadam se da će tromjesečni rad ekspertskog tima rezultirati pozitivnim ocjenama boniteta regionalnog vodovoda i kvaliteta ocjena ova tri projekta, na osnovu kojih će Evropska banka donijeti odluku da finansira ove aktivnosti Regionalnog vodovoda – kazao je Jevrić.

Leif Iwersen iz danske konsultantske kompanije Sweco objasnio je da će u Baru raditi studiju održivosti cjelokupnog projekta:

– Pokrivamo sektor koji se odnosi na vodosnadbijevanje i sanitaciju. Ne radi se samo o tehničkoj, već i o procjeni više komponenti, to su socijalna, ekonomska, finansijska, tehnička, klimatske promjene, zaštita životne sredine i slično. To će biti jedna sveobuhvatna studija. Mi ćemo raditi ovdje dva do tri mjeseca. Doći ćemo ponovo, sarađivati sa ljudima iz opštine Bar, sa lokalnim vodovodnim preduzećima, Regionalnim vodovodom, kako bismo dobili cjelokupnu sliku i dali neki svoj predlog šta bi ovdje moglo da se uradi – naveo je on.

Podsjetićemo da je realizacija ovih projekata stopirana, jer je račun Regionalnog vodovoda pod blokadom od sredine avgusta, koja proističe iz odluke Apelacionog suda Crne Gore o isplati 12 miliona eura kompaniji Štrabag.

Nakon višemjesečnog kašnjenja u realizaciji ugovora za izgradnju kontinentalnog kraka regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje koji su 1. aprila 2008. godine zaključili Regionalni vodovod i Štrabag iz Austrije, te brojnih propusta tokom izvođenja radova, u decembru 2009. godine, preduzeće je raskinulo ugovor sa austrijskom kompanijom koja je bila zadužena za izgradnju dionice.

Apelacioni sud u Podgorici prihvatio je odluku arbitraže i presudio u korist Štrabaga. Privredni sud nije imao ovakvo mišljenje, već je tri puta odbijao da prizna sud Međunarodne trgovinske arbitraže u Parizu jer, kako je ocijenjeno, u ugovoru nije navedeno pred kojim će sudom eventualni spor biti rješavan, u kojem se sud u Parizu ne pominje. Međutim, Apelacioni sud je odbio tri odluke Privrednog suda, a četvrtu preinačio, presuđujući u korist Štrabaga.

Priključkom na regionalni vodovod Herceg Novi bi imao dodatnih 200 litara vode, od čega bi 70 litara bilo za Lušticu, a ostatak za Herceg Novi, uključujući novi kompleks Portonovi u Kumboru.

Do sada su propala dva tendera za izbor izvođača radova, jer aplikanti nijesu ispunili zahtjevne uslove tendera, dok su se na trećem u maju prijavile dvije firme, ali je blokada računa firme prekinula čitavu proceduru.

Regionalni vodovod je uložio  31.000 eura za rekonstrukciju pumpne stanice ,,Plavda”, kojom upravlja Vodovod Tivat, radi obezbjeđenja većeg kvaliteta vode koju dobijaju iz tog izvorišta mještani Tivta, ali i potrošači na hercegnovskoj rivijeri. Projekat izgradnje nedostajućih 3,2 km cjevovoda za spajanje Herceg Novog na regionalni system trebalo bi da košta oko 2.000.000 eura, dok sami građevinski radovi koji su obuhvaćeni tenderom iznose 1.650.000 eura.

8 Komentari

 1. Regionalni vodovod-NE
  Lošiji kvalitet vode ,a dosta skuplja!
  Pitajte kotorane i tivcane ako ne vjerujete.
  “Fini” neki ljudi…dosta govori fizijonomija ovog “gospodina” u odjelu sa slike.

  22
  3
 2. mislim da su ovi iz regionalnog nesto pobrkali , NOVI ima vode da snadbije sve do BUDVE tako kazu iz vodovoda hahaahhhhhaaaaaaahhhhahhahhahhahhhhhhhahhhhhaaaaaa !!!!!

  26
  1
 3. Koja kriza na Vijesti se ne moze dati komentar..
  Moracemo da koristimo parlmentarne novine..Vlastodrsci su se prepali i ne daju da se citaju komentari..
  Mora da je neko radio prrotiu zakona?
  A sto drugo..

  14
  1
 4. KO CE TE KREDITE VRACATI. PRETEKNE LI NESTO OD POREZA ILI VI TI POTROSITE U TEKUCOJ GODINI DA NEBI STO PRETEKLO. KO JE VRSIO PROCENU TROSKOVA IZGRADNJE KOLIKO JE BILO PONUDA I KOLIKE SU I KOJE SU FIRME UCESTVOVALE NA TENDERU. KOJE U KOMISIJI ZA ODABIR IZVODJACA I UZIMANJE KREDITA I KOJI SU USLOVI KREDITA JESTE LI OSIM NAS STO DAJETE DALI JOS NESTO U HIPOTEKU DA ZNAMO KOGA CEMO PROZIVATI KAD TO PROPADNE KAO STO JE SVE PROPALO KAO STO JE KANALIZAIONA MREZA I KOLEKTOR.

  17
  1

Ostavite komentar

*

code