Početna Magazin KRSTARENJE EVROPSKIM RIJEKAMA

KRSTARENJE EVROPSKIM RIJEKAMA

0

Činjenici da je kruzing-turizam ušao u sve pore društva, možemo pridodati i činjenicu kako je od 2012. godine postao hit i u kontinentalnom dijelu Evrope, i to na putevima pet najvećih evropskih rijeka – Dunavom, Majnom, Rajnom, Mozelom i Senom!

Imate morsku bolest, a volite vodu – ovo je prava stvar za vas!

Dunav
Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Evropi, a kroz istoriju, kao i danas, uvijek je bio važan međunarodni plovni put. Rijeka danas teče kroz, ili čini granicu deset država, te je gotovo uvijek na karti brojnih riječnih kruzing kompanija. Prolazi kroz brojne evropske metropole kao što su Budimpešta, Beč, Beograd, Bratislava i uz njegov tok se nalaze brojna važna prirodna staništa, čak tri nacionalna parka, dva parka prirode i tri prirodna rezervata.

Rajna
Od izvora do ušća duga je oko 1.230, a od toga su plovna 833 km. Izvire u švajcarskim Alpama, a uliva se u Sjeverno more. Ždrijelo Rajne je popularan naziv za gornju srednju dolinu Rajne, 65 km dugom dijelu rijeke između Bingena i Koblenza u Njemačkoj. Taj dio je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi zbog jedinstvene kombinacije geoloških, istorijskih, kulturnih i industrijskih razloga. Upravo je zbog toga turisti vole, a brojne turističke kompanije potrudile su se da se ljepote Rajne nikada ne zaborave.

Mozel
Mozel izvire na sjeveroistoku Francuske, u Vogezima, a sa svojih 544 kilometara je ujedno i najduža pritoka rijeci Rajni. Najvažniji gradovi na rijeci su Nancy i Metz u Francuskoj, te Trier i Koblenz u Njemačkoj. U Luksemburgu rijeka protiče kroz nekoliko pitoresknih sela, od kojih je najpoznatiji – Schengen.

Majna
Majna je poznata po tome što je drugi najveći pritok Rajne, odmah nakon Mozela, a sa svojih 524 kilometara dužine, jedna je od najdužih rijeka u Evropi. Majna je plovna od ušća, pa sve do Bamberga na pritoci Regnic (396 kilometara). Od 1992., Majna je povezana sa Dunavom kanalom Rajna-Majna-Dunav, te čini važan dio riječne saobraćajne infrastrukture za cijelu Evropu.

Sena
Ova rijeka teče kroz jedan od najpoznatijih gradova svijeta – Pariz, a sa svojom dužinom od 776 km je po dužini treća rijeka u Francuskoj. Obala rijeke u dijelu kojim protiče kroz Pariz uvrštena je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code