Početna Turizam KRUZER “MSC DIVINA”, DUG 333 METRA, NA SIDRIŠTU U KOTORU

KRUZER “MSC DIVINA”, DUG 333 METRA, NA SIDRIŠTU U KOTORU

0

msc divinaRekord u veličini držao je punu godinu kruzer “Celebrety solstice” američke kompanije “Celebrity Crusies”, dug 317 m, a od danas primat preuziuma “MSC DIVINA”, italijansko-švajcarske korporacije “Mediterann Shipping”. On je dug 333 m, širok 38 i ima 139 hiljada bruto-tona, a njegova gradnja koštala je 550 miliona dolara. To je najveći kruzer koji je ikada uplovio u crnogorske vode, drugi po veličini u svijetu. Jutros oko 5.30 uplovio je prvi put u Boku, a isploviće tokom popodneva u 17 časova. “Divina” ovim završava prvu ljetnju kruzing sezonu po Mediteranu, nakon što je u maju započela.
Ovaj megakruzer dovezao je preko 4 hiljade putnika koji su zbog ružnog vremena bili uskraćeni za neponovljivo svitanje u Boki. msc divina2Na svu sreću ipak, nije bilo problema oko uplovljavanja, jer je nevrijeme s jakom kišom, maglom i vjetrom nastupilo tek iza 7 časova, kada je ova grdosija već uplovila. Za komnadnim mostom bio je iskusni bokeljski kapetan Rajko Čavor.
Brod se nalazi na vezu ispred Kotora jer ima veliki gaz od 8,6 m i ne može pristati uz operativnu obalu na Luži. Kapacitet broda je 4.343 putnika i 1.388 članova posade. Dnevno troši 273,6 t nafte.
“Divina” je grad u malom, kažu svi koji su imali prilke da na njemu budu. Brojni restorani, barovi, kockarnica, četiri bazena, kuglana, dvorana za fitnes, spa centar, teatar sa 1600 mjesta. Ima 18 paluba, od toga 13 za putnike, a na 16-oj je i najluksuzniji “Sofija Loren” apartman. Neke palube nose imena antičkih grčkih bogova.
Između svog luksuza tu je i pravi kameni trg, pozorište u rangu samog Brodveja, kao i stepenište optočeno Svarovski kristalima i bazen Infinity.
Ono što je interesantno takođe jeste i da će se 43 crnogorska državljana danas ukrcati na ovaj brod i otići na sedmodnevno krstarenje Mediteranom, koje obuhvata Pirej (Atinu), Heraklion, Marmaris, Siciliju (Mesinu) i Rim.
Ovaj grad na vodi trebao bi se zadržati u Boki do 17 časova za kada je planirano njegovo isplovljavanje, mada kako su nam rekli iz pilotske službe Lučke kapetanije u Kotoru, moguće je i da će isploviti ranije, pošto je u Luci Kotor na vezu i kruzer “Siborn Spirit”, koji bi takođe trebao da isplovi u isto vrijeme.

Foto: Milan Dobrilovićmsc divina3msc divina4msc divina5msc divina 6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code