Početna Kultura KSENIJINA “ORFEONAUTIKA“ U NOVOM SADU POMIRILA GOVOR I ŽIVOT

KSENIJINA “ORFEONAUTIKA“ U NOVOM SADU POMIRILA GOVOR I ŽIVOT

0

– Teško mi je padala tvoja ravnica. Nedostajalo mi je more. Njegov miris, tekstura… moj zaveslaj u njemu. Pa opet, bivala sam srećna, dok sam ostavljala tragove u tvom pijesku…. koje nije brisao val.

 

Sada, kada je toliko željeno more priljubljeno uz moje bedro, pružajući ti ruku iz modrine, tvoje ulice i ravnica, nostalgično sijevnu, kao krilo galeba. Ponovo se srećemo, licem u lice, ili lice u lice. Pokloniću ti pjesmu. Nije moja. Naša je. Jer sam ti došla grade, ili ti se na trenutak vratila, ostavljajući, za jedan zaveslaj, jedan drugi grad – pozdravila je na promociji druge zbirke „Orfeonautika”, Novi Sad i Novosađane, pjesnikinja iz Herceg Novog, Ksenija Matović. Poklonila je ovom gradu, u kojem je živjela i studirala deceniju pjesmu Konstantina Kavafija „Grad”.
Na novosadskoj promociji, o knjizi su govorili Selimir Radulović, književnik, direktor IP Orfeus i predsjednik Sterijinog pozorja, Franja Petrinović, književni kritičar, a ispred Hercegnovskog Pozorišta, pismo Vitke Vujnović, predsjednice ove ustanove, iščitala je Ana Lalović, nekada glumica ovog pozorišta, danas studentkinja književnosti u Novom Sadu.
– Ova knjiga upravo govori o pokušaju da se pomiri govor i život, da se pomiri umjetnost i stvarnost, da se ta dva duha u kojem smo mi rascijepljeni trajno, spoje u jedno. Da se taj Apolonijski i Dionizijski duh, najzad nađu u jedno, ali da bi oni bili jedno, tragika Orfeja je upravo u tome, on je raskomadan, a žice lire su pokidane. Njegova obnova, trajanje, ukazuje i na drugi princip, da je on kažnjen, kao što je umjetnost kažnjena, da spoji ono što je umjetnost i ono što je život. Ono što je biologija i ono što je poezija, ono što je stvarnost i ono što je priča, kazao je Franja Petrinović.
Selimir Radulović je ocijenio da druga zbirka „novljanske novosađanke Ksenije Matović”, donosi svježe plodove svedenog, kondenzovanog orfeonautičkog pjevanja i mišljenja. Istakao je da su stihovi uobličeni najvećim dijelom sa dva najveća iskustva, iskustva vode, odnosno mora i iskustva istinskog života.
– Tečnost je, veli filozof, ono što jezik želi. Ona je osnovno načelo jezika. S toga jezik mora biti pun vode, stoga je opravdana riječ o prirođenom lirizmu vode, koja ritmu pjesme daje gipkost. Stoga je razumljivo, što se u lirskom portretu vode odnosno mora Ksenije Matović, suočavamo sa „slanom smrću”, sa „zubima ajkule” sa „kostima sisara” sa „spokojem zarona”.
Promocija knjige „Orfeonautaka” u Novom Sadu, uslijedila je na poziv IP Orfeus iz Novog Sada i upriličena je u Gradskoj biblioteci i čitaonici ovog grada 14. novembra.
„Orfeonautika” je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Hercegnovskog pozorišta u aprilu i promovisana je u okviru Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code