KUĆA NOBELOVCA ANDRIĆA JOŠ SAMO OVOG LJETA KAFANA?

KUĆA NOBELOVCA ANDRIĆA JOŠ SAMO OVOG LJETA KAFANA?

147
0
Podijeli

klub knjizevnika kuca Iva AndricaZakup kuće Iva Andrića na Toploj, u Herceg Novom, ističe 5. maja i nakon turističke sezone, najkasnije do 15. septembra biće stavljena tačka na njenu neprimjerenu namjenu. O statusu i funkciji ovog zdanja izuzetne vrijednosti moći će konačno i da se pitaju sami Novljani na javnoj raspravi koja će biti organizovana, nagovještavaju iz lokalne samouprave.
Zakupnina za ugostiteljski objekat ističe u maju. Ipak, u Sekretarijatu za društvenu djelatnost u opštini Herceg Novi planiraju da zakupcu omoguće da radi još jun, jul i avgust, kako ne bi zatvarali lokal u centru grada tokom ljeta, a i da mu ne “propadne sezona”. vladimir zutkovic– U međuvremenu, do 15. septembra bi se obavile sve potrebne aktivnosti na izmjeni dosadašnje funkcije kuće Andrića. Namjena će se siguno promjeniti – rekao nam je v.d. sekretar Sekretarijata za društvenu djelatnost, Vladimir Žutković. On obećava da će se o svemu izjasniti i građani Herceg Novog na javnoj raspravi, jer “odluka ne treba da bude na pojedincu nego na širem forumu i treba čuti sva mišljenja”. Kuća treba da sadrži sve što će sačuvati njegov lik i djelo, kaže Žutković.
– Volio bih da bude mjesto gdje će se okupljati svi umjetnici Herceg Novog, svojevrsni “umjetnički klub” u kome bi se održavale i književne večeri. Jednostavno, mjesto za koje ćete znati ako navratite da ćete sresti sve novske umjetnike – objašnjava Žutković svoje viđenje buduće namjene kuće Nobelovca Andrića u Herceg Novom.
– Hoće li u zdanju biti dio Turističke organizacije ili Gradske biblioteke ili nešto treće, o tome valja dobro razmisliti, baš kao i o vanjskom dijelu kuće, planovima za proširenje puta ka Muzeju Mirka Komnenovića – rekao je Žutković.
kuca iva andrica meniŽutković tvrdi i da postoji popis svih umjetnina, kao i privatnih stvari Andrića, a da li su sačuvane?
– Nakon isteka zakupnine, ponovo ćemo sve popisati i uporediti sa prvobitnim spiskom – navodi on.
Inače, prošle godine su svoje viđenje namjene kuće Iva Andrića iznjeli iz SPKD PROSVJETA. Po njima treba da postoji Odbor od bar tri člana koji će se starati o Kući, uspostavljati dobre relacije i bodriti programe iz kulture. Kuća Iva Andrića mora da ima Andrićevu spomen sobu, kao neku vrstu muzejske prostorije koja će podsjećati na piščev život u Herceg Novom – predložili su tada u ovom društvu.
Da je Andrić znao da će mu dom biti kafana, ko zna šta bi se još našlo u njegovim “Znakovima pored puta”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code