Kuća Iva Andrića u turističke svrhe

Kuća Iva Andrića u turističke svrhe

7
Podijeli

“Održivi turizam – instrument za razvoj”, moto je ovogodišnjeg Međunarodnog dana turizma, pa je TO Herceg Novi opredijelila određena sredstva za valorizaciju kulturne baštine, kao i za pošumljavanje opožarenih područja na Orjenu i Luštici, kazali su Radiju Jadran iz TO Herceg Novi. Pažnju privlači namjera za turističku valorizaciju kuće nobelovca Iva Andrića na Topoj:

– Značajan iznos sredstava iz tog fonda opredijeljen je za valorizaciju kuće Iva Andrića u turističke svrhe – potvrđuju, bez detalja iz TO Hreceg Novi.

Picerija i restoran

Za Kuću Iva Andrića Herceg fest je prije godinu-dvije izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja i njenu namjenu konačno će odrediti Opština Herceg Novi. Posljednje što se pominjalo je da kuća bude Dom pisaca, mada je njen đardin, dolaskom Stevana Koprivice na čelo Hreceg festa, bio u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije korišćenja za restoran. Da kuću Iva Andrića treba otvoriti za posjetioce svakako nije nova ideja, ali nije jasno kako će to biti izvodljivo bez ozbiljnijih ulaganja u njenu restauraciju i opremanje.

Inače, TO je predvidjela i da dvije nove gradske ture sa vodičima uvrsti u ponudu, kao i da ih besplatno ponudi svim agencijama iz Herceg Novog. To su obilazak kultrurno istorijskih spomenika gradskog jezgra, kao i obilazak Gradskog muzeja Mirko Komnenović, Njegoševe škole i kuće Iva Andrića.

U kontekstu promovisanja planinskog turizma i hercegnovskog zaleđa, kao izuzetno snažnog reusrsa za razvoj turizma, koji otvara velike šanse za valorizaciju potencijala za proizvodnju tradicionalne organske hrane, iz novske TO obećali su i učešće u akciji pošumljavanja opožarenih područja na Orjenu i Luštici:

– Nastojaćemo da razvijamo turizam u simbiozi sa ruralnom poljoprivredom, koja bi otvorila na hiljade novih radnih mjesta, unaprijedila kvalitet ukupne turističke ponude i odlučujuće pomogla nužnom procesu zaustavljanja depopulacije ruralnih sredina – navodi vd direktor TO, Pavle Obradović.

Sa nadležnim opštinskim i državnim institucijama biće obezbijeđena donacija šumskog bilja. Obradović navodi i da već imaju spreman projekat sadnje značajnog broja sadnica mimoze, koja je zaštitni znak Herceg Novog.

7 Komentari

 1. “Kad god dodjem u ovaj kraj zapahne me s mora i sa kopna, iz vrtova, sa kuca i ulica nesto savrseno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajcesce nesto sitnicavo i neprijatno – mala pamet, jeftina ironija i bezocno ogovaranje svega i svakoga.
  Pri tom oni se redovno sluze svojim lokalnim govorom.
  Ponasaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama krecu slobodnije, izrazavaju smjelije i govore i rade ono sto se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kazu i ucine….”
  Ivo Andric o Novljanima

  4
  2
 2. Samo polako nije presa…a i za sami objekat je bolje da je sto duze zatvoren i da zidovi ne disu. Vremenom ce izblijedeti i tabla sa natpisom pa ce se poslovni prostor moci izdati za razne namjene. Kada kazemo da “nesto treba uraditi” sa ovakvim objektima onda mislimo na period od 10 ili 20 godina a kad se slome prozorska stakla i skura, i pocne uduvavati svjez primorski vazduh unutra., kao npr.na zaduzbini Dukovica., onda se radi o periodu od 30 ili 40 godina, taman koliko je radni vijek odgovornih. Tako da… treba istrajavati na izucavanju ovog fenomena i obavezno ga predavati na fakultetu. Predlazem da za ovaj fenomen novskog domacina pronadjemo i adekvatno ime pa evo otvaram konkurs…

  4
  2
  • Republiko nijesi u pravu.
   Ivo Andric je u testamentu zamolio vlast u opstini da njegovu kucu posle smrti daju na koriscenje Radunu i da raspali rostilj.

   1
   2
 3. Kako turistima omoguciti obilazk “jezgra”-Starog Grada kad se stepenistima ne moze proci od “ugostiteljskog” mobilijara-no turisti moraju kao djaci- po dvoje u kolonu.

  16
  5

Ostavite komentar

*

code