Početna Eco Kuda vodi podmorska trasa budućeg Jadransko-jonskog gasovoda?

Kuda vodi podmorska trasa budućeg Jadransko-jonskog gasovoda?

1

Hidrografski premjer i pregled podmorja na trasi budućeg jadransko-jonskog gasovoda u akvatoriju Crne Gore, koji je nedavno počeo zaokuplja sve više pažnju stanovnika Boke kotorske.

Foto: Ronilacki centar Marina

Prema preliminarnom projektu, gasovod bi trebao da bude kapaciteta 6,7 milijardi kubika gasa godišnje. Kroz Crnu Goru njegova trasa je duga 97 kilometara, od čega 37 kilometara pod morem na dva poteza – od Bara do Jaza, odnosno od Luštiice do hrvatske obale u uvali Cipavica u Boki Kotorskoj.

Konzorcijum koji čine Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (SHO ZHMS) i kompanija „Ronilački centar Marina“ iz Herceg Novog angažovan je na hidrografskom premjeru i pregledu mora i podmorja na trasi budućeg jadransko-jonskog gasovoda (Hrvatska-Crna Gora-Albanija) u akvatoriju Crne Gore. Tačnije riječ je o dijelu akvatorija pod jurisdikcijom Republike Hrvatske u Bokokotorskom zalivu.

Radove u hrvatskom dijelu akvatorijuma u uvali Cipavica izvodi firma “Dvokut Ecro” iz Zagreba. Hrvatske vlasti izdale su dozvolu za uplovljavanje u taj dio njihovih unutrašnjih morskih voda crnogorskom brodiću “Sutomore” zbog premjeravanja trase.

Foto: Ronilacki centar Marina

Magistar hidrografije, kapetan korvete Branislav Gloginja iz SHO potvrdio nam je da se ovaj projekat finansira iz fondiva EU za tehničku pomoć u unapređenju infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

-Za premjer i detaljni pregled planirane trase podmorskog gasovoda korističemo višesnopni ultrazvučni dubinomer – multibim sonar, bočno skenirajući panoramski sonar – side scan sonar, geološki uređaj subbottom profiler i magnetometer- kazao je Gloginja, koji je jedini magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori.

Predviđeno je da se na ulazu u Boku kotorsku pregeda trasa dužine 4,1 kilometara i širine 500 metara, odnosno po 250 metara sa obije strane budućeg gasovoda čija je cijev promjera 810 milimetara.

Foto: Ronilacki centar Marina

Istovremeno, prikupljeni podaci će se koristiti i za ažuriranje pomorskih karata i za potrebe Ministarstva odbrane- Mornarice VCG, dodao je Gloginja čija je epspertiza doprinijela partnerstvu SHO ZHMS u projektu trase budućeg gasovoda kroz Albaniju I Crnu Goru kojeg čine francuske, španske, belgijske i irske kompanije.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code