Kulinarska akademija Gorana Milića u Los Anđelesu, a moguće i u rodnom...

Kulinarska akademija Gorana Milića u Los Anđelesu, a moguće i u rodnom Herceg Novom

5
Podijeli

Svijet sve više postaje svjestan prednosti zdrave ishrane. Učenje pravilnog spremanja hrane sve je poželjnije među onima koji su profesionalci, ali i među roditeljima i mladima.

Herceg Novom nedostaje sigurno i pouzdano mjesto gdje bi mogli naučiti kako ispravno pripremati hranu, priča nam vrsni gastronom, uspješni Novljanin koji živi u Los Anđelesu i uspješno vodi restoran Divino, Goran Milić.

Picerija i restoran

Proteklih decenija obučio je i zaposlio mnoge mlade iz Crne Gore, a njegovu kulinarsku akademiju u Americi prošlo je nekoliko grupa djece sa oštećenjem sluha i govara Resursnog centra iz Kotora. Velikim dijelom zaslužan je za uspjehe učenika Resursnog centra, koji već nekoliko godina osvajaju medalje na raznim kulinarskim takmičenjima.

Milić želi i sanja o tome da u svom rodnom gradu napravi mjesto za edukaciju o pripremanju hrane, mjesto gdje bi istovremeno bio smještaj za polaznike i predavače, kao i prostor za degustaciju. Milićeva ideja je zapravo Kulinarska akademija u kojoj bi se edukovali đaci iz Herceg Novog, a besplatnu edukaciju imali bi mališani iz Dječijeg doma Mladost i Resursnog centra za sluh i govor Dr Peruta Ivanović iz Kotora.

– Imam plac koji je uz Dječiji dom u Bijeloj i dozvolu za gradnju socijalne ustanove. Kad sam bio u Crnoj Gori, na prikazivanju filma u Porto Montenegru, posljednja dva dana sam iskoristio da razgvaram o tome sa nadležnima u Opštini i predložim ovaj projekat. Oni su mi pokazali planove uz obećanje da će mi dati sve olakšice da bih takav objekat napravio na svom placu – priča za Radio Jadran, Milić.

U razgovoru sa predstavnicima Opštine rečeno mu je da taj projekat “ima zeleno svjetlo koje trepće”.

– Shvatio sam da ću dobiti šansu da i u Herceg Novom radim koristan posao i da su u Opštini voljni da podrže moju ideju i pokažu cijeloj Crnoj Gori kako grad treba da se razvija u budućnosti – dodaje Milić.

Problem je međutim u tome što je dozvola, po UT uslovima, izdata isključivo za objekat socijalne namjene, a Akademija je zamišljena kao ugostiteljsko-turistički objekat u čijem sklopu bi bili i apartmani za prodaju ili iznajmljivanje, jer samo kao socijana ustanova, projekat ne bi bio održiv, tvrdi Milić.

– Htio sam da dam svoj plac, a da mi oni dozvole dovoljno nivoa, kako bi na jednom nivou bila škola za obuku djece. To već radim u Kotoru uspješno, a što je trebalo biti prije 10 godina u Herceg Novom – navodi on i dodaje da su mu u tadašnjoj lokalnoj upravi kazali kako takva ideja nema perspektivu.

Projekat je još tada izradio bivši sekretar za urbanizam, arhitekta Mladen Kadić, a sa idejom su, kako je kazao Milić, upoznati i u Ministarstvu rada i socijanog staranja, zahvaljujući saradnji sa Resursnim centrom, čije polaznike on obučava kulinarskim vještinama i “on line”, odnosno putem internet veze.

– Na Akademiji bih obučavao polaznike, davao im posao i samoizdržavao, što znači da moram da prodam barem 8 apartmana investitorima, da bih mogao da napravim školu – objašnjava Milić.

Mladen Kadić nam je u kratkom razgovoru potvrdio da je uradio nacrte, ali i da projekat mora da sačeka Prostorno-urbanistički plan Opštine Herceg Novi, čije se donošenje očekuje u narednih 2 do 3 mjeseca.

Kako je kazao Milić, za kulinarske usluge sjajnih kuvara iz Resurnsog centra zainteresovani su hoteli i restorani u Porto Montenegru, a obećanja postoje i iz Azmontovog budućeg kompleksa Portonovi.

Dinamika i trendovi u turizmu i ugostiteljstvu se mijenjaju, restorani ne nude samo tradicionalna jela, jer dolaze zahtijevni turisti, koji ne putuju samo radi mora već i radi nekih drugih zadovoljstava. Zato naš sagovornik vjeruje da bi restorani u kojima bi radili profesionalno obučeni mladi kuvari visoko pozicionirali Herceg Novi na mapi gastro turizma.

5 Komentari

 1. Ovo je lijepo zamisljeno i potrebno je svakako Hwrceg Novom,ali je problem sto ovaj narod mnogi prevarise pa je nepovjerljiv.Ne mislim da bi to uradio i gospodin Milic,ali citam ove komentare,pa sam imala potrebu to rec.

  9
  4
 2. Gospodin je pomagao, zaposljavao i obucavao djecu koja jako tesko zive i prakticno nemaju sansu da se zaposle bilo dje u Crnoj Gori. Kad vi budete pomogli bilo kome 10% koliko je on, onda komentarisite oce li on da profitira sa skolom ili nece. Pa sta i da bude u plusu, ako ce svake godine desetine mladih obucit se za jedan lijep, trazen i solidno placen posao. Treba sve to da izgura i da bankrotira. Mozda mu je bolje da sjedi s mirom u Santa Barabru i uziva, nego sa nasim narodom da ima posla!

  27
  6
 3. Sve je ovo meni krajnje sumnjivo… na kraju, taj novac što bi uložio u izgradnju apartmana, nek uloži u gradnju svoje škole.. inače ovako sročeno djeluje kao forsiranje da se kroz novi plan provuče i izgradnja višespratnice s apartmanima i stanovima za prodaju. Obećana nam je akademija za film u Novome pa imamo privatne apartmane, Kusturičin hotel od koga grad i nema neke koristi.

  19
  7

Ostavite komentar

*

code