Kultura mladih i afirmacija njihovog stvaralaštva

Kultura mladih i afirmacija njihovog stvaralaštva

2
Podijeli

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je, kako bi promovisao lokalnu Strategiju za mlade, proteklog vikenda u Baošićima organizovao još jednu radionicu namjenjenu ovoj socijalnoj kategoriji. Cilj radionice pod nazivom „Mladi Herceg Novog – zajedno“ je upoznavanje mladih sa dokumentom koji i formalno sadrži ciljeve, mjere i aktivnosti koje će Opština sprovoditi u naredne četiri godine, radi ostvarivanja interesa mladih, tj. populacije starosti 15-30 godina.

Kako je saopšteno iz Press službe lokalne uprave, osnovna tema radionice odžane u MZ Baošići, shodno interesovanjima učesnika, ticala se kulture mladih – kazala je voditeljka radionice, Aleksandra Marić.

Picerija i restoran

– Ova oblast uvijek intrigira mlade, jer po definiciji, kultura mladih je sve ono što – nije kultura odraslih. Mladi žele da se razlikuju od opšteg kulturnog konteksta njihove zajednice, a kultura je često i najvažniji elemenat izgradnje njihovog identiteta, jer se upravo kroz ovo područje afirmišu, komuniciraju sa drugima, grade svoj životni stil ali i preispituju tradicionalne kulturne obrasce stvarajući nove. Kultura mladih podrazumijeva i alternativno i vaninstitucionalno kulturno stvaralaštvo, mada je obično dio institucionalnog kulturnog i umjetničkog stvaranja. Nadamo se, shodno najavama iz Sekretarijata, da će u narednom periodu, upravo ovakvi programi dobiti veću podršku grada – kaže Marić.

Učesnici radionice bili su i članovi novske rok grupe „Kupplung“, formirane maja prošle godine.

– Pripremamo se za svoj prvi zvanični nastup, 21. marta u Dvorani Park, kada će SMŠ Ivan Goran Kovačić, slaviti Dan škole – kaže osamnaestogodišnji pjevač benda, Dušan Čeprnić, i dodaje da im je najveći problem to što ne postoji mjesto u gradu gdje bi mogli da nastupaju sa svojim vršnjacima, koji bi u tom prostoru pokazali šta znaju, bilo da je riječ o recitovanju, izložbi radova, solo pjevanju i sviranju, ili bilo kakvom drugom talentu.

Gitarista „Kupplunga“,  sedamnaestogodišnji Hadži Luka Krivokapić, na pitanje mogu li mladi Herceg Novog zajedno, odgovara:

– Naravno da mogu, ali im treba prostor u kome mogu da se sastanu i kreativno osmisle tu ideju. Mislim da Herceg Novom nedostaje festival mladih koji bi upravo pokazao šta mladi iz našeg grada mogu da naprave zajedno. Prepoznatljivi smo po tvrđavama Forte Mare i Kanli Kula, što ima svoju posebnu priču, a mislim da bi uz Trg Belavista i trg kod Muzičke škole u Starom gradu, to bile idealne lokacije za ovakav festival stvaralaštva mladih – smatra on.

Članovi VIS „Kupplung“ su i klavijaturista Vojislav Vukotić, zahvaljujući kome  grupa ima gdje da vježba (gostinsku sobu u Igalu im ustupa njegova baka), kao i Marko Gardašević, bubnjar, koji je nedavnom nabavkom profesionalnih bubnjeva kompletirao sve instrumente koji su im potrebni.

Svi su školovani muzičari koji na kraju razgovora poručuju: – Omladino, uskliknimo svi u glas, jednog dana biće nešto i od nas – da proslavimo naš malen grad, jer sve se može dok si mlad!

Iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje podsjećaju da će naredna radionica biti održana u Centru za kulturu u Bijeloj, u petak 22. februara  od 18 do 20 časova.

2 Komentari

  1. Nema kulture mladih kada nema kulture odraslih,sta je sa kulturom.Razdvajanje nekakve kulture mladih je kontraproduktivno .To je skoro kao priznjanje nepostojanja.Samo kao dio opste kulture je moguće razvijanje i postojanje kulture mladih.Pričamo o kulturi a nemamo bioskop,pozorište muzej galeriju.Imamo para za trošenje ali naše pozorište ne postoji ni publika sa navikoom da ga posjećuje.Pitanje javnih tribina i polemika o identitetu grada i prioritetima razvoja grada kao i kulture grada je nešto čega u stvari nema.Konstantnost i razvojni put je prestao i kao da stalno počinje od nule.Ko smo šta hoćemo kako to hoćemo se definitivno ne osjeća u gradu.Radost ,osmjeh nada ,entuzijazam ,svjetlost ,optimizam,umjetnost,energija,volja su stvari koje su obilježja kulture mladih.Ima li ih i kako ih stimulisati?

Ostavite komentar

*

code