Početna Kultura Kulture Japana, Kine, Slovačke, Velike Britanije na prvom Newcastles of the world...

Kulture Japana, Kine, Slovačke, Velike Britanije na prvom Newcastles of the world day-u u Gradskoj kafani

0

Turisti i građani Herceg Novog imali su danas priliku da se upoznaju sa kulturom i specifičnostima Japana, Velike Britanije, Slovačke, Australije, Amerike, Kine na događaju Newcastles of the World Day, koji je održan u okviru programa 50. Praznika mimoze.

Foto: PR Centar

Kako saopštavaju iz PR Centra, događaj su obilježili nastupi izvođača iz Hejđina koji su nastupali sa kineskim tradicionalnim instrumentima, sjevernoumbrijskim gajdama, mijenjanjem maski za lice. Učesnici iz Japana predstavili su tradicionalnu tehniku kaligrafije, origamija i društvene igre, a u programu su učestvovali i hercegnovska klapa Lira i umjetnički centar As, kao i učenici hercegnovske Muzičke škole.

Picerija i restoran

Prema riječima šefice Kancelarije za međunarodnu saradnju u Opštini Herceg Novi, Simonide Kordić, projekat Newcastles of the World Day, prvi put ove godine odigrava se u Herceg Novom.

– To je projekat koji se odvija u okviru organizacije Newcastles of the World. Prošle godine Herceg Novi je postao član te međunarodne organizacije, koja okuplja preko 40 gradova iz cijelog svijeta – pojasnila je Kordić.

Herceg Novi je, kako je istakla, jedan od centralnih članova organizacije, što je veliki uspjeh za nas kao Opštinu i našu Kancelariju za međunarodnu saradnju, kaže ona:

– Veoma nam je drago da smo, u jednoj takvoj organizaciji koja stvara mrežu projekata, koji povezuju ljude iz oblasti kulture, turizma, obrazovanja i privrede iz svih svjetskih gradova. Prošle godine u Japanu je održana dvadesetogodišnjica ove manifestacije na kojoj je Herceg Novi primljen u organizaciju – navela je Kordić.

Kako je kazala, u publici su se predstavili gosti iz Japana, iz Velike Britanije, Slovačke, Australije, Amerike, Kine.

Foto: PR Centar

Svako je donio ono što je karakteristično za njihov grad, a Herceg Novi sad ima priliku da predstavi svoje umijeće i svoje vrline.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ocijenio je značajnim program Newcastles of the World Day, navodeći da mu je drago što je Herceg Novi domaćin brojnim gradovima u asocijaciji Newcastle gradova.

– Za Herceg Novi je dobro što smo potpisali Povelju o ulasku našeg grada u asocijaciju Newcastle gradova u oktobru. Nakon tri mjeseca, vide se rezultati. Zadovoljstvo mi je što se ovaj događaj dešava u okviru 50. Praznika mimoze – istakao je Katić.

On je najavio i druga planirana dešavanja koja će se prvi put biti u Herceg Novom.

– Značajno je i što će se u Herceg Novom ove godine prvi put održati smotra svih orkestara Gradskih muzika i mažoretki iz Evrope, regiona. To je bitan događaj za naš grad, koji će takođe privući Evropu i svijet u Herceg Novi – rekao je Katić.

Rumi Matsushita iz Japana pojasnila je da je grad iz kojeg dolazi član Newcastles, navodeći da danas u Herceg Novom predstavljaju dio japanske kulture – kaligrafiju. Kako je kazala, prvi put je u ovom gradu, ocijenjujući da je Praznik mimoze fantastičan.

– Žuta boja je veoma svjetla, pa kad vidim taj žuti cvijet, dobijam energiju iz te boje. Prelijepo je što je to vijesnik proljeća – navodi ona.

Predstavnica delegacije iz grada Nove Zamki iz Slovačke, Katarina Hozlarova, kazala je da su u Herceg Novi došli da predstave njihov mali grad, koji je takođe član organizacije.

– U istoriji, grad Nove zamki je imao važnu ulogu, jer je bio tvrđava koja je čuvala Evropu od turske invazije. Iako u gradu nemamo utvrđenja, možemo ponuditi turistima ljubazne ljude, ostatke istorijske arhitekture, dobar sportski program. Mislim da uvijek ima nešto lijepo da se vidi – istakla je Hozlarova.

Predstavnica Newcastle upon Tyne-a, grada koji se nalazi na sjeveru Velike Britanije, Sue Wilson, rekla je da je cjelokupan projkat potekao iz njihovog grada, navodeći da danas imaju puno gradova koji su članovi asocijacije širom svijeta.

– Radimo studentsku razmjenu, kulturnu razmjenu, različite poslovne dogadjaje. Prije 20 godina, na inicijativu koleginice, napisala sam knjigu Newcastles of the World. U isto vrijeme, grad u Japanu Šinširo je počeo da održava konferencije. U međuvremenu, ta dva projekta su se spojila i nakon 20 godina saveza, napisala sam drugu knjigu sa istim nazivom. Sada imamo više od hiljadu gradova članova alijanse”, istakla je Wilson.

Manifestacija „Newcastles of the world day“ biće nastavljena u 17 časova, otvaranjem izložbe u Dvorani Park.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code