Početna Društvo Kulturno umjetnički ansambli redukovali broj članova na probama

Kulturno umjetnički ansambli redukovali broj članova na probama

9

U herecgnovskim kulturno umjetničkim društvima, Gradskoj muzici i Mjesnoj muzici Đenović su svjesni sve teže epidemiološke situacije i očekuju zvaničnike da, kao i u prvom talasu, zabrane privremeno njihov rad.

Do tada, tvrde, da su organizovali probe za svoje članove, uz poštovanje epidemioloških mjera zaštite od infekcije korona virusom.

Predsjednica KUD Sloga iz Đenovića, Ankica Vujnović nam kaže da su imali probe u četiri grupe od 15 do 20 igrača. Međutim, sinoć su odlučili da li da ih ukinu, jer, ipak, to je epidemiološki rizik, s obzirom da je teško igrati sa maskom i na odstojanju.

Mjesna muzika Đenović počela je s radom prije 20-tak dana u skladu sa propisanim mjerama. Kako je to moguće pitamo kapelnika Mjesne muzike Đenović, Aleksandra Đorđevića:

-Ko svira duvački instrument ne nosi masku, ali držimo odstojanje i ne radimo u cijelom sastavu orkestra, nego u manjim grupama, 10-15 članova maksimum, uz distancu od dva metra. Mi koji ne sviramo nosimo maske, imamo dezinfekciju ruku, provjetravamo prostor. To smo provjerili i sa komunalnom policijom. Bolje i tako nego da ništa ne radimo, jer je ogroma pauza od pola godine – smatra Đorđević.

Probe u Mjesnoj muzici Đenović su dva puta sedmično za sada, mlađi članovi dolaze, a stariji su odložili učešće. Ovdje očekuju, ipak, da će doći do prinudne pauze.

Ansambl Gradske muzike Herceg Novi i mažoret ansambl posljednji nastup prije prvog talasa epidemije imali su u martu, a sa ponovnim okupljanjem u manjem obimu krenuli su maju. Nakon više od pola godine, prvi „fizički“ nastup upriličili su povodom Dana oslobođenja, 28. oktobra u Bijeloj. U međuvremenu, ansambl Gradske muzike prijavio se za online takmičenje u Bečeju, a do kraja novembra imaju rok da spreme repertoar za naredno online takmičenje. Kompozicije će biti snimljene, kaže nam kapelnica Gradske muzike, Valentina Kulinović:

-S obzirom da sviramo duvačke instrumente, maske ne možemo nositi.Dvorište nam je uređeno, pa kad je vrijeme lijepo vježbamo vani. Uzimajući u obzir unutrašnju površinu paviljona, u grupi nas bude 20 – 25 maskimalno, što je dozvoljen broj na toliki objekat“, objašnjava Kulinović.

U KUD Ilija Kišić u Zelenici od septembra organizuju samo „kondicione treninge“, uz poštovanje svih propisanih mjera. S obzirom da im je na raspolaganju velika sala parohijskog doma u Zelenici, sastaju se u 4 grupe po 15 članova društva. Uvježbavanje novih koreografija je do daljnjeg obustavljeno, kao i eventualni nastupi, kaže za Radio Jadran, umjetnički rukovodilac KUD-a, Nikola Korović:

„Radimo pretežno vježbe razgibavanja, kako bismo održali kondiciju. Poštujemo distancu među članovima ako se maske ne nose. Nemamo u planu nastupe“, kazao je kratko Korović.

Epidemiloškinja Doma zdarvlja dr Steva Glušac komentariše da svaki pojedinac i organizacija snosi odgvornost za svoje postupke i treba da poštuje mjere. Građani treba da shvate da je ozbiljna situacija, pogotovo kada planiraju bilo kakva okupljanja, jer to nosi posljedice za njih i okruženje. Apeluje da se mjere poštuju, jer se situacija pogoršava, a zdravstveni radnici su sve iscrljeniji i na izmaku snaga. Nikada se ne zna ni kada oni mogu da ispadnu iz sistema kao pozitivni na kovid, što dodatno usložnjava oporavak svih kojima je liječenje neophodno.

9 Komentari

 1. Kako ovi sportski kubovi održavaju takmičenja? Svako malo radio izvještava o nekim medaljama karatista, ribarima, stotinjak djece na fudbalskom turniru, boćanje,….

  4
  1
 2. Šta se ova novska muzika folira, a imali su nastup za otvaranje paviljona u avgustu sa sve gostima iz opštine i niko masku nosio nije. Zajedničke slike svi jedni uz druge.

  10
  2
  • Sto se sada ne javljaju oni “pametnjakovici” koji su tvrdili da je korona izmisljotina da bi se narod zaglupljivao.?Clanovi Gradske muzike, iz Novoga i Djenovica, pazite se od zaraze , imacete kad da nastupate.

   12
   4
   • Mislis pazite se mjera i naredbi, da nešto ne prekršite, pa će biti po nosu. A joga treninzi mogu da se sprovode? Folklori mogu isto? U prodavnici može da nas bude nabacano 50 po rafovima? U restoranu možemo da sjedimo bez maski i uživamo, tu nema zaraze? Ne budi selektivna, mjere su maloumne. Treba se pripaziti nekim normalnim ponašanjem svakodnevnim i to je to, a ne izigravati kao da smo svi kolektivno u nekom logoru…

    11
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code