KURKUMA KAO LIJEK

KURKUMA KAO LIJEK

0
Podijeli

Kurkuma je veoma zastupljen začin u istočnjačkoj, pogotovo indijskoj kuhinji gdje se neprekidno upotrebljava više od 2500 godina.

Istovremeno ova biljka je i važan sastojak u ajurvedskim preparatima za liječenje šećerne bolesti, bolesti disajnih organa, krvi i krvnih sudova, raznih kožnih oboljenja. Kurkuma kao lijek ni malo nije za potcjenjivanje. Ima zlatno žutu boju i blago gorki ukus. Danas je kurkuma osnovni sastojak mješavine začina za kari a boja karija potiče upravo od njega.

Picerija i restoran

Šta sve liječi kurkuma?
Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko cijeni ovu ljekovitu biljku. Žuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Ljekovitost kurkume, ajurveda (indijska medicina) objašnjava time što ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, ljepljive toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Takođe uklanja taloge i ljepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mlijeko, matericu, jetru. Uopšte indijska medicina kurkumu smatra jednim od najmoćnijih prirodnih ljekova, a naučna istraživanja potvrđuju da je kurkuma pravo prirodno čudo, korisno u liječenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao što su rak i Alzheimerova bolest. U kombinaciji sa karfiolom, može spriječiti pojavu raka prostate i zaustaviti napredovanje postojećeg raka prostate. Smanjuje rizik od nastanka leukemije. Kurkuma povoljno utiče na rad štitne žlijezde, reguliše metabolizam, umiruje upalne procese, potstiče mršavljenje.

Kineska medicina kurkumu upotrebljava za liječenje depresije. U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao moćan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Na Havajima se tradicionalno upotrebljava u vidu soka koji se stavlja u uši radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa. Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za liječenje kožnih bolesti. U posljednje vrijeme, širom svijeta, sve se više govori o tome kako kurkuma uništava stanice raka.

Kurkuma se može nabaviti kao samostalan začin ili u sastavu začina karija. Dodaje se u jela sa pirinčem, povrćem, posebno se preporucuje za pripremu svih vrsta mahunarki jer podstiče varenje i spriječava nastanak gasova i nadutosti. Kari se često dodaje i kao začin za jela sa mesom.

Osim žute kurkume postoji i crna kurkuma koja takođe ima svoje ljekovite moći ali se teško nabavlja i inače je na ivici izumiranja, uglavnom zbog nepovoljnih klimatskih promjena.
Izvor: priroda-leci-sve.com

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code