Početna Društvo KURS ZIMSKOG PLANINARENJA NA PADINAMA ORJENA

KURS ZIMSKOG PLANINARENJA NA PADINAMA ORJENA

0

Proteklog vikenda u planinarskom domu „Za Vratlom” i okolnim terenima, u organizaciji Planinarskog kluba “Subra” održan je početni kurs zimskog planinarenja.

Pohađalo ga je 16-oro planinara. Pored članova “Subre”, učesnici su bili iz planinarskih klubova „Komovi” iz Podgorice i „Vjeverica” iz Kotora. Početni kurs zimskog planinarenja prvi je korak pri obrazovanju u ovom sportu i uslov za eventualnu dalju specijalističku obuku. Formalno kurs još nije dobio status obaveznosti na nivou Planinarskog saveza Crne Gore kako je to, recimo, već davno riješeno u Hrvatskoj.
– Vremenski uslovi su bili relativno povoljni za održavanje kursa sa minimalnom potrebnom količina snijega, relativno visokim dnevnim temperaturama i obiljem sunca. Obuka je trajala 3 dana, pri čemu su se smjenjivala teoretska predavanja sa praktičnim radom, koji po pravilu i privuče najveću pažnje kursista. Između ostalog, uvježbavano je bezbjedno kretanje u sniježnim uslovima i izrada prinudnog bivaka, u ovom slučaju igloa – navodi Željko Starčević iz PK “Subra”.
Pored polaznika kursa Dom je istovremeno ugostio grupu planinara iz Ploča i Makarske, te je druženje u planini dobilo i prekogranični karakter, a gosti su se predstavili specijalitetom svoga kraja: neretvanskim brodetom koji se tako našao na zajedničkom meniju.
Damir Pantelić iz Ploča kaže da je uživao i da je prvi put na Orjenu, a stigli su da bi se pripremili, kako je rekao, za izlet na Himalaje.
Sekretar kluba Subra Igor Mareš, najavio je u budućnosti moguću saradnju sa kolegama iz Ploča, koji bi mogli doći na neki sljedeći zimsko planinarski kurs.
– Potrefilo se da dođu tokom oraganizacije ovog kursa i pomogli su nam u izgradnji prividnog skloništa “vučije jame” i prhivatili su poziv da dođu opet – kazao je Mareš.
U ovom događaju uživala je i Kanađanka Dženifer koja je članica kluba Subra, rekavši da je sve bilo odlično i da je mnogo toga naučila, te da je oduševljena.

Već idućeg vikenda planinarski dom „Za Vratlom” ponovo će biti posjećen budući da će se u noći subotu na nedjelju održati, u organizaciji Planinarskog kluba „Subra”, tradicionalni noćni uspon „Noć punog mjeseca”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code