Početna Eco Kvalitet morske vode u Novom na 15 lokacija odličnog, na 4 dobrog,...

Kvalitet morske vode u Novom na 15 lokacija odličnog, na 4 dobrog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta

3

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 22. do 26. juna ove godine, pokazali su da je na 77,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 17,3% lokacija dobrog, na 3,6% lokacija zadovoljavajućeg , dok je na 1,8% lokacija voda bila lošeg kvaliteta. Ovakvi rezultati pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Morskog dobra.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 4 dobrog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. Dobrog kvaliteta je u Njivicama, Kumboru, Đenovićima i na Rosama, a zadovoljavajućeg kvaliteta Blatna plaza i plaza ispod nekadašnjeg hotela Tamaris.

U opštini Tivat, programom je obuhvaćeno 9 lokacija, od čega je na njih 5 voda bila odličnog, a na 4 dobrog kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupn 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 11, dobrog na 2 lokacije, dok je na lokacijama “Benovo 01” i “Žuta plaza 01” voda bila lošeg kvaliteta.

Javno preduzeće je obavijestilo nadležne inspekcijske organe o stanju kvaliteta vode na ovim lokacijama, i zatražilo hitnu inspkecijsku kontrolu predmetnih lokacija. Na kupalištima u okviru ovih lokacija istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima. Nakon dobijenih podataka Institut za biologiju mora je nastavio uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o rezultatima odrađenih analiza ćemo naknadno obavijestiti javnost.

U opštini Ulcinj, na svih 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, voda je bila odličnog kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 10 voda je bila odličnog kvaliteta, na 4 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, te je u ovom mjerenju na njih 26 voda bila odličnog kvaliteta, na 5 dobrog, a na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na sajtu Morskog dobra, koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”.

3 Komentari

  1. Mislim da kvalitet vode i nije bas kako se prica. Cesto se oseca cudan miris i ukus. Mislim da bi trebalo nesto da se uradi po tom pitanju. Mi smo u nas prostor ugradili nobel aparate za preciscavanje vode. Barem smo sigurni da pijemo vistu i kvalitetnu vodu koja je osnov za dobar zivot.

  2. Donji Put niz Rivijeru u losem stanju, kanalizacionog Kolektor na vise mjesta se osjeca neprijatn miris. Katic tu nista uradio a ni Mica. Katic je u Opstini deveta godina, sto Predsjednik sto potpredsjednik. Valjda je odgovoran za nesto I on. Novi nema vise novinara. Vijesti I Dan nemaju godinama dopismike.

  3. Zdravko Krivokapic i njegovi propali strucnjaci planiraju da zatvore Institut S.Milosevic i posalju u stecaj a Demokrate na sve sute iako je bilo govora da ce Demokrate preuzeti menandjment .Menandjment u banj je i dalje DPS-ov koji ce samo posluziti kao izgovor za ovaj gnusni cin jer banja ni za vrijeme NATO bombardovanja nije bila zatvorena a za vrijeme Zdravka Krivokapica jeste.

    8
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code