Kvalitetan filmski program na prvom izdanju MORŽ-a

Kvalitetan filmski program na prvom izdanju MORŽ-a

0
Podijeli

U okviru prvog  festivala MORŽ (Morski ritam života), biće prikazana neka od najvažnijih filmskih ostvarenja vezanih za more i život na moru.

Festival od 1. do 3. juna, organizuju Herceg Novi Cool (NVO Alternaut) i kafe Prostorija, uz partnerstvo sa Crnogorskom kinotekom, na platou ispred kafea Prostorija, na Stepeništu 28. oktorba.

Picerija i restoran

Evo nekih naslova:

“The life aquatic with Steve Zissou” – Sjajna komedija jednog od najznačajnijih živih filmskih autora Wesa Andersona sa nestvarno dobrom glumačkom ekipom koju između ostalih čine Bill Muray, Cate Blanchett, Owen Wilson, Anjelica Huston, Willem Dafoe.

“Endless summer” – kultni dokumentarac o surfu, autora Bruce Browna, koji prati dvojicu legendarnih surfera Mikea Hynsona i Roberta Augusta na njihovom putu oko svijeta i potrazi za idealnim valovima.

“To catch the thief” – Romantični triler čija je radnja smještena na pitoresknoj francuskoj rivijeri a čiji je autor jedan od najvećih filmskih stvaralaca svih vremena, Alfred Hitchcock.

“Sedmi kontinent” – Autorsko remek djelo Dušana Vukotića, jedinog jugoslovenskog oskarovca. Riječ je o fenomenalnom ostvaranju iz sfere fantastike, namjenjenom djeci i odraslima, a snimanom u Ulcinju u koji su za potrebe snimanja došla djeca iz cijelog svijeta.

Uz te filmove, koje je obezbijedila Crnogorska kinoteka, nagrađivani hercegnovski reditelj Ivan Salatić ustupio je svoj film “Dvorišta” za prikazivanje na novom novskom festivalu. “Dvorišta” je jedini film iz Crne Gore koji je bio u trci za nagradu Zlatni lav, na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji, a glume Novljani Sara Kusovac, Luka Petrone i Marko Štibohar.

Ulazak na sve projekcije je besplatan, kao i za sve ostale programe MORŽ-a .

Da podsjetimo da će MORŽ, u okviru muzičkog programa, u Herceg Novi dovesti neka od najzanimljivijih i među poklonicima alternativnog zvuka omiljenih aktuelnih imena muzičkog stvaralaštva sa postjugoslovenskog prostora i predstaviti publici izuzetnu kantautorsku scenu koja u regionu doživljava svoj procvat.

Prvi od njih je Dukat Stray odnosno Dušan Strajnić, kantautor, vođa  benda Stray Dogg i pionir Amerikana zvuka na postjugoslovenskom prostoru, koji će nastupiti na otvaranju MORŽ-a, 1. juna na platou najšarmantnijih hercegnvoskih skala.

Uz Dukatov koncert, prve večeri  festivala biće otvorena i izložba petnaestak veoma zanimljivih postjugoslovenskih vizuelnih umjetnika i prikazan jedan od filmova selektovanih u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Festival je podržala Turistička organizacija Herceg Novog, kao i Javno komunalno stambeno preduzeće Herceg Novi, Blue line, Guest house Tomanović, caffe-pizzeria Al posto giusto, Gradska kafana Herceg Novi, Reklame Svijet, Opština Herceg Novi i JP Morsko dobro.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code