Lako je ostariti, ali nije lako ostati zdrav

Lako je ostariti, ali nije lako ostati zdrav

1
Podijeli

U svjetskoj populaciji broj osoba starijih od 60 godina raste, a dva su faktora: pad nataliteta i produžetak životnog vijeka.

Procjenjuje se da će za narednih pet godina u svijetu broj osoba starijih od 65 godina premašiti broj djece mlađe od 5 godina a do 2050. godine i broj djece mlađe od 14 godina.
Prema posljednjim objavljenim podacima, u Crnoj Gori je 87.514 stanovnika starijih od 65 godina.

Picerija i restoran

Međunarodni dan starih, 1. oktobar se ove godine obilježava u proklamovanju koncepta zdravog starenja, jer kako često čujemo pripadnike trećeg doba:” Lako je ostariti, ali nije lako ostati zdrav”.

Crveni krst obilježava u većini opština u Crnoj Gori Međunarodni dan starijih osoba i tim povodom, u opštinskim organizacijama Crvenog krsta planirane su aktivnosti koje će povezati sve generacije i obilježiti 1. oktobar kao dan mogućnosti, iskustva, promjene, ali i skrenuti pažnju na svakodnevne probleme sa kojima se stariji suočavaju, saopšteno je iz Crvenog krsta.
Oni su objasnili da zdravo starenje predstavlja donošenje zdravih odluka tokom života, kako bismo omogućili sebi da budemo i radimo ono što želimo u svim fazama svog života, uključujući starost.

U OO CK Herceg Novi planiraju da povodom 1. oktobra tokom sljedeće sedmice posjete starija lica sa područja opštine, kojima je neophodna pomoć. Njima će, prema riječima sekretarke, Mire Krsmanović, biti uručena pomoć u hrani, odjeći ili hemiji, u zavisnoti od potrebe:

– Nama je program Brige o starima ukinut još u decembru 2015. god, ali bez obzira na to starije osobe uvijek “uključimo” kad god se organizuje neka sabirna akcija, tako da dio pomoći bude i njima distribuiran. Broj lica kojima se pomogne u tim prilikama varira između 50 – 70, kazala je Krsmanović.

Od 2002. godine, CKCG pruža kvalitetne volonterske i profesionalne usluge redovnim kućnim posjetama i radom klubova za starije. Crveni krst podržava oko 700 korisnika iz 12 opština.

– Usluge, koje se prije svega odnose na pružanje psiho-socijalne podrške, sitne kućne poslove, administrativne poslove i distribuciju humanitarne pomoći u skladu sa potrebama korisnika, pruža oko 150 obučenih volontera, naveli su iz CKCG.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code