Lani uništeno 108 kanarskih palmi na hercegnovskoj rivijeri

Lani uništeno 108 kanarskih palmi na hercegnovskoj rivijeri

12
Podijeli

Poslije skoro tri godine pokušaja da se raznim mjerama suzbije surlaš, primorje očigledno ostaje bez glavnog zelenog obilježja – kanarskih palmi. Samo u Herceg Novom je tokom prošle godine uništeno 108 palmi. Najviše imaga je uhvaćeno u pregledu 13. septembra, dok je u posljednjem registrovano ukupno 10 imaga surlaša u pet klopki.

Najveći broj jedinki surlaša po jednoj klopci (599) zabilježen je u Meljinama u pregledu od 11. oktobra prošle godine. To se navodi u Izvještaju o realizaciji posebnog Akcionog plana za suzbijanje surlaša koji je usvojila Vlada.

Picerija i restoran

Od 25. oktobra do 16. novembra izvršena je kontrola zdravstvenog stanja injektiranih palmi. Od njih 107, je 96 zdravih, a 11 je uništeno.

Radi sanacije šteta i očuvanja životne sredine planirana je mjera sadnje novog bilja, a ona predstavlja indirektnu mjeru koja doprinosi suzbijanju surlaša. Nabavka drugog bilja je počela u oktobru 2018. godine.

Opštini Herceg Novi distribuirano je do sada 150 sadnica mimoze (acacia dealbata), 50 magnolija, 10 rogača, a uskoro se očekuje isporuka i 30 sadnica pinije.

Vlada je usvojila Drugi polugodišnji izvještaj o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja palminog surlaša sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Imajući u vidu da je od ukupno 275.000 eura izdvojenih za ovu namjenu na kraju prošle godine, kao posljedica uštede nakon sprovedenih javnih nabavki, preostalo 61.844,42 eura, zaključeno je da se ova sredstva upotrijebe za nastavak sprovođenja mjera u ovoj godini.

12 Komentari

 1. Kad mozete kvalitetne kadrove sto ne uvezete i palme iz Jagodine. Te su poprilicno otporne na sve a posebno na promijene kao sto se pokazalo od 90 do danas. Ide im dobro i u Paraliji i Hurgadi i Jagodini pa i u HN. Ne prija im bas zapadnjak iz EU ali i tako ste grad doveli na nivo centralne Afrike pa im je ovdje idealno staniste. Jos ako im i Mocart svira na uvce…. 😉

  3
  1
 2. Ko odlučuje o zašti i uklanjanju palmi?
  Imaju li ti ” stručnjacu” osnovna znanja uz oblasti kojom se bave ?
  Sumnjam, ali su samo bitna opredjeljana sredstva.

 3. Palme je sadio Savo Zarubica sa Sternišom 2013 kao dir.Čistoće. Ne znam đe ja sada, ali nijeste uspjeli da sačuvate ništa od Kamenara do Debelog brijega. SRAMOTA

  1
  3
 4. Novljanine 2. tvoj Labud nije posadio ni bukvu u svoje Cuce a kamo li da je sadio palme u Igalu.
  On kao i ostali zakupci uništili su tamarise i palme i poseljačili nekad lijepu plažu na kojoj je često boravio Tito.

  3
  1
 5. Kanarskim palmama nema spasa i to je tako. Zato postoji Kalifornijska, koja nije tako raskošna, ali joj surlaš ne može ništa. Postoji sumnja na mutaciju surlaša, ali niko ne može znati u kojem pravcu će mutacija insekta ići. Može se surlaš obrnuti i prema maslini, i prema mimozi, nije čovjeku još dato da spozna sve tajne prirode. Zato treba saditi nova stabla, a ne čekati sto godina.

  12
 6. Tužno je gledati kako propada trud Dr Ljuba Radojičića i Mr Anta Sterniše
  koji su prije 20 godina posadili ove palme ispod Titove vile a da ništa nije
  preduzeto da se zaštite ove mlade palme.
  Ovo isto se dešava i sa ostalim o kojima portal Radio Jadrana pisao u članku “Pogledajte kako su se sadile palme u Herceg-Novom prije 20 godina”.

  11
 7. Ova vam je slika prava ilustracija. Ne samo da nisu u stanju da zastite palme od surlasa nego mjesecima nisu u stanju da ociste zarazene palme. Grane, razbacane oko palmi, stoje danima i mjesecima. Organizacija rada – nikakva. Kamion prodje, pokupi pola od onog sto je na zemlji a ostalo ostavi.. Kakav je plan opstinskih vlasti po pitanju obnove zelenila sem sadnji mimoza? Ima li ga? Koliko je novca iz budzeta Turisticke organizacije opredjeljeno u 2019.godini za obnovu zelenog fonda?

  29
  1

Ostavite komentar

*

code