LAZARET U MELJINAMA: RUŠENJE I PORED ZABRANE INSPEKCIJE

LAZARET U MELJINAMA: RUŠENJE I PORED ZABRANE INSPEKCIJE

244
0
Podijeli

Iako Sekretarijat za prostorno planiranje i urbanizam Herceg Novog još nije izdao rješenje o početku bilo kakvih radova na lokaciji Lazaret u Meljinama, danima već traje prokopavanje dna mora unutar mula, ispred Lazareta, kao i rušenje mula.

Služba za kontrolu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom 24. i 25. marta obavila je nadzor terena, na kojem, kako saopštavaju, nisu našli nikoga od nadležnih. Obavješten je i inspektor zaštite prostora Herceg Novog, koji je, kako tvrde u Morskom dobru, takođe obišao teren. U Sekretarijatu za prostorno planiranje i urbanizam kazali su, međutim, našem radiju da nikakvih zvaničnih podataka o njegovom obilasku još nemaju.
Objekat Lazaret sa mulom jedan je od djelova firme “Južni Jadran”, koje je prije pola godine, zajedno sa par hiljada kvadrata poslovnih objekata i 15.000.m2 zemljišta i plažom, prodato ruskom biznismenu Genadiju Borisovu za 12 miliona eura. Međutim, zahtjev za izvođenje radova, rekonstrukciju mula, nadležnom Sekretarijatu podnijela je firma “Imperio Holdings Limited” iz Tivta. Kako nam je kazao načelnik ovog sekretarijata, Milovan Baždar, iako planski dokument koji je važio za Lazaret više nije u primjeni, rekonstrukciju mula moguće je odobriti u postojećim gabaritima, po članu 95. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.
“Istina mi još uvijek nijesmo izdali rješenje, ali u postupku je obrada zahtjeva stranke, tj. upravni postupak koji teče od procedure izdavanja UT uslova, preko podnošenja zahtjeva za rješenje sa projektnom dokumentacijom i to je u toku. Dakle, postoji pravna osnova da se izda rješenje za rekonstrukciju mula u postojećim gabaritima, bez ikakve izmjene gabarita i materijala u kojem je građeno” – objašnjava Baždar.
Da li je sada riječ o nelegalnoj raboti, budući da neophodne dozvole i rješenja još nijesu izdate, Baždar nije želio ni da potvrdi niti da demantuje.
“Iz ovoga što sam rekao, vi ili bilo ko drugi možete izvući zaključak: nama je podnešen zahtjev, a mi ne znamo što se dešava na terenu, jer to i nije naša obaveza. Za to postoje nadležne inspekcije. Zahtjev je u fazi obrade i ja samo to mogu da kažem” – kategoričn je Baždar.
Kako nam je kazala portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić, odmah po prijavi iz JP MD obavljen je nadzor gdje je utvrđeno da je u toku ispitivanje morskog dna i rušenja mula:
“Kako na mjestu izvođenja radova nije bilo prisutno odgovorno lice, radnicima je naloženo da prekinu radove, što je po nalogu inspektora za zaštitu prostora i učinjeno. Inspektor je takođe stupio u kontakt sa odgvornim licem koje se trenutno nalazi u inostranstvu i po njegovom povratku, inspekcijski nadzor biće nastavljen”.
Čukićka nije mogla da kaže kako su pomenuti radovi uopšte mogli i započeti bez izdavanja dozvola, kao i da li će iko za to biti sankcionisan.
“Imperio Holdings Limited” podnio je i zahtjev novskom Sekretarijatu za rušenje objekta sa kompletnim revidovanim projektom rušenja na katarstarskoj parceli 2535, povšine 416 m2. Rješenje je u završnoj fazi i čeka se njegovo potpisivanje. Postoji zakonska osnova po Članu 143 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, tvrde u Sekretarijatu.
No, kako to da radnici i dalje rade bez dozvola, pa i pored zabrane inspektora za zaštitu prostora? Jesu li već načinili štetu u zoni morskog dobra, na što ukazaju mještani Meljina? Odgovore i hitne mjere treba da da inspekcija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code