Lazure Hotel&Marina: Obilazak kompleksa i degustacija vina iz Vinarije Savina

Lazure Hotel&Marina: Obilazak kompleksa i degustacija vina iz Vinarije Savina

0
Podijeli

Kroz obnovljenu istorijsku zgradu iz 18. vijeka, Lazaret u Meljinama, sinoć je prošlo preko 100 gostiju koji su došli u Lazure plažni bar na Vinsko veče.

Kompleks Lazure Hotel & Marina biće zvanično otvoren 1. septembra, ali sve već djeluje spremno. Gosti su oduševljeno obilazili restorane, barove, spavaće sobe, prostore za razne aktivnosti, dvije recepcije, kapelicu Sv Roka, uz mnogo sačuvanih detalja, poput starih bunara, kamenih zidova, podloga, krovova…

Picerija i restoran

Sve je urađeno sa mnogo umijeća, poštovanja prošlosti i stare arhitekture, ali uz moderne zahtjeve i standarde u hotelijerstvu.

Nakon kratke ture kroz kompleks koji će imati 24 luksuzne sobe i raditi tokom cijele godine, priređeno je Vinsko veče u znaku Vinarije Savina. Gosti su degustirali četiri vrste vrhunskih i nagrađivanih vina iz hercegnovske „Savine“.  Suncem obasjani vinogradi na Savini i danas kao nekad davno u 18. vijeku daruju grožđe, zahvaljujući porodici Obradović.

Pažljivo su odabrali plodove i na svom imanju u porodičnoj vinariji odnjegovali vino u buradima od francuskog hrasta. O tome je govorio vlasnik Vinarije Savina, Zoran Obradović:

– Između hotela, odnosno Lazareta i istorije proizvodnje vina u Boki postoji povezanost, koja datira sa kraja 17-og  i početka 18-og vijeka, kada je Lazaret i izgrađen. Iz tog perioda postoje i dokumenta koja svjedoče o počecima proizvodnje vina u Boki, koji se vežu za Savinu – kazao je Obradović.

Postoje dokazi da je cijela Savina tada bila prekrivena vinovom lozom. Riječ je periodu vladavine Mletačke republike, koja je vodila preciznu evidenciju o proizvodnji vina i uzgoju loze na teritoriji Boke. Tako je Savinska Dubrava nazivana i “Terra viniatica”:

– Kao porodica počeli smo sa uzgojem grožđa kada smo otkrili da je Boka zapravo nekad bila prostor za proizvodnju vina. Prije 30 godina počeli smo sa prvim vinogradom, bio je to period kada smo to radili iz hobija, pa već 30 godina, kao i mnoge bokeške porodice, proizvodimo za sebe i prijatelje – priča on.

Ipak, prije 5 godina Vinarija Savina krenula je sa komercijalnom proizvodnjom i prodajom na tržištu. Pošto su upravo započeli berbu grožđa za roze u vinogradu na Savini, u blizini manastira, on je pozvao sve ranoranioce da dođu u subotu i pridruže se berbi.

Projekt menadžerka u kompaniji Lazure Montenegro, Anna Martinova, zahvalila je gostima u njeno, kao i u ime građevinskog tima koji je radio na projektu o kome je prikazan i promotivni film.

Uz više vrsta sireva, posjetioci su, uz instrukcije somelijerke Milene Zakarić prvo probali chardone, pa rose, potom merlot i cabarnet, ocjenjujući njihov izgled, miris, ukus i osjećaj poslije testiranja.

Ovo je bilo tek prvo lijepo Vinsko veče u nizu sličnih događaja koje priprema komapnija Lazure Montenegro u obnovljenom kompleksu u Meljinama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code