Početna Ke Nova LEGENDA O RTU KOBILA

LEGENDA O RTU KOBILA

0

prevlaka_moreNa Luštici bili momak i djevojka i voljeli se i trebalo da se uzmu. Pređu jednom u Novi, na pazar, da kupuju nešto. Djevojka zapadne nekom agi za oko i htjede aga na silu da je uzme. Momak se usprotivi i pobije sa Turcima. Turci ubiju momka, a djevojka nestade na neko vrijeme. Poslije se pojavi na Lušticu, ali trudna. Luštičani pustiše priču da je dijete agino, da je iznevjerila mrtvog dragog.

Ona na porođaju umre, a dijete postade svačije. Odrastao od milosti sela, ali buntovan i hrabar. I strašno je mrzio Turke, žudio da spere ljagu sa majčinog imena. I osnuje, kad je stasao, hajdučku četu. I počne da upada u Novi i čini zulume nad Turcima.Naročito mu je bilo milo da bule otima i da ih vodi na Lušticu. Ali, kako? Otevši bule i blago bježao je preko Sutorine, pa na Njivice, pa prema krajnjoj ponti prema Rosama. Tamo su ga čekale KOBILE koje je on posebno pripremao, a posebno ih je učio da se ne boje mora i plivanja. I vezivaše bule na samare kobilama koje skakaše sa ponte i preko zaliva plivaše prema ponti od Rosa.

Picerija i restoran

E onda jednom Turci doskočiše hajduku i ubiše ga, a kobile su ga vjerno čekale. Danima, godinama, vjekovima, reklo bi se, kao u legendi.

Po tim KOBILAMA poluostrvo i dobi ime…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code