Početna Društvo Lejla, Iva i Kristina i još 30-tak novskih malih volontera prikupljaju pomoć...

Lejla, Iva i Kristina i još 30-tak novskih malih volontera prikupljaju pomoć za siromašne

4

Uobičajena gužva vikendom u velikom market Idea u Zelenici, a kod kasa tri djevojčice sa punim korpama hrane koju sakupljaju za socijalno ugrožene stanovnike. Učenice jedne od četiri osnovne škole u Novom, Lejla Hadžić, Iva Milić i Kristina Spaić prihvatile su se, kažu nam,  rado volonterskog posla za Crveni krst, na poziv nastavnice biologije.

akcija-crvenog-krsta-2611– Drago nam je što pomažemo siromašnim. Prvi put ovo radimo i od 9 do 13 smo angažovani u prvoj smjeni. Svima skrenemo pažnju da mogu da budu humani ako kupe nešto od higijene, tjesteninu, konzerviranu hranu, ili ulje za najugroženije. Dijelimo flajere i popričamo sa kupcima. Neki donesu punu kesu, neki nešto malo, ali važno je pokazati humanist – pričaju uglas Lejla, Iva i Kristina.

One su tri od 36 učenika osnovnih i Srednje škole iz Herceg Novog, koji danas prikupljaju pomoć u marketima Voli Igalo, Idea centar i Idea Zelenika. Prva smjena je  od 9 – 13 h, a druga  od 13 – 17 h. Riječ je o dvodnevnoj akciji „Solidarnost na djelu“ za socijalno ugrožena lica:

–  Svi volonteri OO Crvenog krsta nose prepoznatljive majice sa znakom Crvenog krsta, bedževima i ID karticama. Oni animiraju građane kako bi donirali pomoć, u granicama svojih mogućnosti. Neophodne su najosnovnije životne namirnice, kao i sredstva za higijenu, kazala je našem radiju koordinatorka OO Crvenog krsta, Mira Krsmanović.

U ovim marketima u toku je i  humanitarna akcija „Vaše malo, nekome puno“, takođe u organizaciji Crvenog krsta Crne Gore. Akcija se, osim u Herceg Novom, sprovodi i u Tivtu, Kotoru, Podgorici, Baru, Nikšiću, Pljevljima i Beranama. Okupila je preko 200 volontera na nivou države, koji kupcima dijele promotivne flajere. Prema prvim procjenama sa terena, do sada je prikupljeno preko pet tona pomoći, koje će biti distribuirane na adrese oko hiljadu porodica, u nedjelji Crvenog krsta, od 29. novembra do 6.decembra.

– Obilježićemo 1. Decembar – Svjetski dan borbe protiv side, 3. decembar – Dan invalida i 5. decembar – Dan volontera. Nakon toga, biće upriličena predavanja, na kojima ćemo  sumirati rezultate svih ovogodišnjih akcija, najavila  je Mira Krsmanović.

4 Komentari

  1. Humanost Lejle,Ive i Kristine,naših sugradjanki je lijep primjer kako treba pomoći gradjanima koji žive u skudici.Vjerujem da ima još mnogo Lejli,Iva i Kristina u našem gradu.Hvala Vam,lica nam šalju poruku

    Djevojčice,andjeli svojih roditelja i škole koja vas vaspitava da budete humane.Nadam se da će vašim putem poci još vaših drugarica.

    ,

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code