LIDIJA LJESAR: NOVSKA SKUPŠTINA SE OGLUŠILA O NALOGE MINISTARSTVA KULTURE, ČEKAMO SUDSKI...

LIDIJA LJESAR: NOVSKA SKUPŠTINA SE OGLUŠILA O NALOGE MINISTARSTVA KULTURE, ČEKAMO SUDSKI EPILOG

317
0
Podijeli

Višemjesečno dvovlašće ili bezvlašće u JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković se nastavlja.

Reorganizacija još nije obavljena po preporukama Ministarstva kulture, što u lokalnoj samoupravi, za razliku od dosadašnje v.d. direktorke Radmile Ćapin, ne vide kao problem. Istrajavaju u predloženom sastavu Savjeta ustanove, izboru v.d. direktorke Nataše Tatalović, korišćenju novog pečata…
Predsjednik opštine Dejan Mandić je prije dvije nedjelje oformio komisiju za primopredaju dužnosti u ovoj ustanovi, koja je po planu za 7 dana trebalo da završi čitav posao. Ali, nije i situacija se dodatno zakomplikovala odbijanjem člana Savjeta iz redova zaposlenih, Đorđa Ćapina, da potpiše saglasnost “na blanko” odluku o svom imenovanju na ovu funkciju.
U isto vrijeme zaposleni u Muzeju i Galeriji, dali su podršku Ćapinu, pa nije uspjelo ni imenovanje drugog člana.
Stanje, koje sve više podsjeća na “Priču o trunu i brvnu”, jasno je da može razješiti Ministarstvo kulture, konkretnijim potezima, no, da li će do toga doći u skorije vrijeme? Evo šta je Radiju Jadran odgovorila generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Lidija Ljesar:

Picerija i restoran

RADIO JADRAN: Šta je do sada uradila hercegnovska Skupština povodom nekoliko dopisa iz Vašeg Ministarstva, u kojima ste jasno naznačili šta treba učiniti kako bi JU „Gradski Muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”, počela normalno da funkcioniše i završi reorganizaciju? Jesu li Vas o tome ikada obavjestili iz Skupštine opštine?
LIDIJA LJESAR: Skupština Opštine Herceg Novi nije izvršila mjere koje je Ministarstvo kulture izreklo u tri navrata, zvaničnim aktima izdatim prošle godine. Kao odgovor na dva akta, dobili smo obavještenje 23. jula prošle godine, u kojem se ističe da je upravo Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o obrazovanju Savjeta JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i umjetnička galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi, sa dopunom u članu 1, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o organizovanju ove javne ustanove, postupanje u skladu sa mjerama Ministarstva.
U pitanju je zapravo bilo pogrešno tumačenje Zakona i akata Ministarstva kulture, što potvrđuje i finalni akt Ministarsva da se navedeno Rješenje, kao i Odluka, stave van snage, budući da nijesu u skladu sa Zakonom o kulturi.
RADIO JADRAN: Da li je Skupština opštine stavila van snage, kako ste im naložili, rješenje o izmjenama i dopunama o obrazovanju Savjeta kao i odluku o izmjeni i dopuni odluke o organizovanju JU Muzej i Galerija?
LIDIJA LJESAR: Prema našim saznanjima nije.
RADIO JADRAN: Ko je po zakonskom osnovu sada v.d. direktorica, dosadašnja, Radmila Ćapin, ili Nataša Tatalović, koja je na tu funkciju postavljena, kako iz lokalne samouprave objašnjavaju, kao tehnička direktorica, koja treba da obavi sve prethodne radnje, prije raspisivanja konkursa za direktora Ustanove?
LIDIJA LJESAR: Skupština Opštine je trebalo da postupi u skladu sa mjerama Ministarstva kulture i obrazuje Savjet JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” i u skladu sa čl. 19 i 43 stav 3 Zakona o kulturi, sprovede postupak utvrđivanja Statuta JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”, izvrši upis JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” u Registar Privrednog suda i izvrši postupak izbora organa rukovođenja u skladu sa članom 24 Zakona o kulturi.
Umjesto sprovođenja mjera Ministarstva kulture, SO Herceg Novi donosi dva akta o izmjenama i dopunama rješenja o imenovanju Savjeta i Odluke o organizovanju ustanove, čime se i dalje krše odredbe navedenih propisa. Koliko smo informisani u toku je sudski spor po ovom pitanju, te je uputno sačekati odluku suda.
RADIO JADRAN:Da li se tokom reorganizacije uopšte mijenja v.d. direktor ?
LIDIJA LJESAR: Pitanje izbora rukovodioca, uređeno je članom 24 Zakona o kulturi, koji propisuje da direktora ustanove bira Savjet, na osnovu javnog konkursa, u skladu sa statutom Ustanove. Ministarstvo kulture je naložilo imenovanje članova Savjeta u skladu sa odredbama člana 43 stav 3 Zakona o kulturi, koji je trebalo da donese Statut, pa tek nakon toga da se sprovede zakonom propisani postupak imenovanja direktora.
Vršenje dužnosti direktora u postupku reorganizacije, odnosno donošenja Statuta, uređeno je Odlukom o organizovanju JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”.
RADIO JADRAN: Da li tri člana Savjeta koja ne ispunjavaju uslove moraju biti zamjenjeni?
LIDIJA LJESAR: Ukoliko ne ispunjavaju uslove iz odredbi člana 43 stav 3 Zakona o kulturi, moraju. Podsjećamo da je ovim članom propisano da se za člana Savjeta ustanove, čiji je osnivač opština, osim člana iz reda zaposlenih, imenuje stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture.
RADIO JADRAN: Hoćete li se aktivnije uključiti u razrješenje situacije u kojoj se JU „Gradski Muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” nalazi već nekoliko mjeseci?
LIDIJA LJESAR: Ministarstvo kulture će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code