Lin Montgomeri opet posjetila novsku djecu sa invaliditetom

Lin Montgomeri opet posjetila novsku djecu sa invaliditetom

1
Podijeli

Projekat “Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja” koji je 2015. pokrenulo Kolo srpskih sestara Herceg Novi, dao je dobre rezultate.

Broj djece koju treba uključiti se povećava i veoma je značajno da se projekat nastavi. Sredstva za realizaciju projekta do kraja ove godine Kolo srpskih sestara je obezbijedilo uz pomoć hercegnovske Opštine i američke Fondacije “Meritum”. To je nedavno potvrdila i Dr Lin Montgomeri iz “Merituma”. Njeno interesovanje ne svodi se samo na materijalnu pomoć. Ona je ranije upoznala porodice i djecu koji su uključeni u projekat, a prošle sedmice ih je, zajedno sa predsjednicom KSS i stručnjacima uključenim u projekat, obišla sa svojom djecom, Aleksandrom i Katarinom.

Picerija i restoran

„Gospođa Montgomeri je svima nama dragi gost i značajan donator. Ovo je treći put da obilazi porodice. Pomogla nam je materijalno, jer je, kao humanistkinja, potpuno shvatila značaj projekta. Djeca su je zavoljela i raduju se kada je vide. Sada je, u vrijeme blagdana, našla vremena da ih posjeti. Njenu plemenitost potvrđuje i to što je došla sa svojom djecom, sa očiglednom željom da i toplom ljudskom riječju podrži mališane i roditelje. Djeca su joj uzvratila osmjesima koji govore više od riječi, a oni su i cilj našeg projekta“ – kazala je predsjednica, Dragica Spaić.

Da je ovoj djeci, čiji broj raste, potrebna stalna pomoć, potvrdili su i defektolog Ivan Ljesar i učiteljica Mira Prodanović, koji, zajedno sa fizioterapeutom Natašom Lučić, jednom sedmično rade sa djecom. Njihova zajednička ocjena je da su djeca opuštenija i slobodnija zato što se sve organizuje u njihovim domovima, u poznatom okruženju.

Trenutno je u projekat uključeno 13-oro djece uzrasta od dvije do sedam godina, sa različitim dijagnozama. Za projekat ih predlaže Komisija za usmjeravanje djece, čija predsjednica, dr Svetlana Kovačević, godinama prati djecu sa invaliditeom u Herceg Novom.

U KSS se nadaju da će i šira društvena zajednica podržati projekte sa kojim će konkurisati za sredstva.
KSS učestvuje na Novogodišnjem bazaru do 6. januara. Organizovana je prodaja kolača, a od novca prikupljenog na ovaj način biće kupljeni novogodišnji paketići za djecu obuhvaćenih ovim projektom.

1 komentar

  1. svaka čast pripadnicama kola srpskih sestara, na najljepši u najhumaniji način opravdavaju svoju pripadnost takvoj dobrotvornoj organizaciji sa tako bogatom i dugom tardicijom u našem gradu!

Ostavite komentar

*

code