LJETNJA LEMBA ZAHVATILA BOKU

LJETNJA LEMBA ZAHVATILA BOKU

272
0
Podijeli

Iako je bilo najavljen veliki ciklon, a sve službe spasavanja u Boki bile pripravne, lemba, kako nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, kišom i grmljavinom, nazivaju starosjedioci, ostavila je posljedice u sve tri opštine. No, izgleda da je najviše na udaru bio Herceg Novi.

Iza 17 časova krenuo je nalet vjetra, kiše i grmljavine, a najjači je bio iza 18 h. Za svega deset minuta, kako nam kažu u Hidrometeorološkoj opsrevatoriji u Igalu, palo je 25 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra dostizali su 95 km na čas, odnosno 25 metara u sekundi. Temeperatura je pala za deset stepeni, sa 28 na 18 Celzijusa.
Takav nalet padavina, zapušio je gotovo sve odvodne kanale, pa je Služba spasavanja imala sa radnicima JKS puno i poziva za pomoć. Poplavile su kuće u Igalu, u Skojevskoj ulici, stanovi na Gomili, kod petlje u Igalu i kod Crvenog krsta na Toploj, gdje je bilo najviše intervencija vatrogasaca na ispumpavanju vode, kaže nam rukovodilac službe spasavanja Branko Mitrović.
Vatrogasci su ispumpavali i vodu na gradilištu buduće fabrike za preradu otpadnih voda u Nemiloj.
Na mnogim mjestima prelili su se šahtovi, pa je došlo i do mješanja kanalizacije i atmosferskih voda, kao u Igalu ispod Titove vile. Jezero se kao i uvijek napravilo kod zgrade Novljanke na Toploj, a Trg podno gradske tore opet je bio pod vodom. Šut, polomljene grane i nanijeti otpad komunalci će vjerovtano čistiti i sjutra, kada se opet najavljuje loše vrijeme.
Kako nam je kazao direktor JKS, Boris Seferović, jedna se stijena odronila na magistralu u Bijeloj, a veliko stablo palo je na šetalište kod Babilona u Baošićima.
Prema riječima direktora Uporave pomorske sigurnosti, Vladana Radonjića na moru nije bilo potrebe za akcijama spasavanja. Odvezalo se nekoliko barki kod Budve, ali nije bilo ljudskih posljeidca. Tako je Plovna jedinica granične policije u Herceg Novom vratila jednu jahtu koju je odvezalo nevrijeme kod hotela Plaža.
U nekim dijelovima Herceg Novog dolazilo je do prekida u snabdijevanju strujom, a Sušćepan je još u mraku.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code