Početna Društvo Ljetnja škola molekularne biologije u Kotoru

Ljetnja škola molekularne biologije u Kotoru

1

Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa EMBL-om (European Molecular Biology Laboratories) i Institutom za biologiju mora (Univerzitet Crne Gore) organizuje Ljetnju školu iz oblasti molekularne biologije koja je počela juče i trajaće do sjutra.

Tema ovogodišnje škole je “Sekvencioniranje jedarnog materijala pojedinačnih ćelija” (“Single cell sequencing”) i predstavlja jedinstvenu priliku da se studenti upoznaju sa najsavremenijim tehnikama istraživanja u molekularnoj biologiji. Pored predavanja i praktičnog rada u laboratoriji studenti će imati priliku i da se upoznaju sa metodama sakupljanja uzoraka u Bokokotorskom zalivu, a koje će im demonstrirati tim ekperata iz EMBL-a.

Škola je regionalnog karaktera i prvi put se organizuje u Crnoj Gori, a namijenjena je studentima bioloških, medicinskih i biotehničkih nauka. Pored studenata iz Crne Gore učesnici su i studenti iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Ideja je da ova Škola postane tradicija i da svake godine imamo priliku da omogućimo jednom broju studenata da se upoznaju sa nekom od novih oblasti iz molekularne biologije.

Na otvaranju škole govorio je dr Detlev Arendt, vođa jedne od istraživačkih grupa u EMBL-u u Hajdelbergu, koja se bavi istraživanjem jednostavnih morskih organizama i ćelija od kojih su građeni. Polaznicima je govorio i dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, kao i mr Đurđina Bulatović iz Ministarstva nauke.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code