Početna Kultura Ljetnje kino na Forte Mare

Ljetnje kino na Forte Mare

4

Bioskopska sezona na jednoj od naljepših pozornica u svijetu – lejtnjoj pozornici na tvrđavi Forte Mare počeće večeras u 21h, projekcijom dječijeg animiranog filma “Zaleđeno kraljevstvo Hauarda Lavkrafta”, čiju režiju i produkciju potpisuje poznati američki producent Šon Patrik O’Rajli.

Prvi čovjek JUK Herceg festa, Stevan Koprivica kazao je da su cijene ulaznica nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnje, odnosno i ove godine iznosiće 3 eura po projekciji, ali za prvu noć ovogodišnje bioskopske sezone ulaz je gratis.

– Naravno, biće tokom sezone i večeri kada neće biti projekcija. Imaćemo 30. jula veliku modnu reviju, a biće još sigurno i po neki od koncerata tu, ali velika većina ljetnjih večeri je ostavljena za bioskopske projekcije i to je ono po čemu je Forte Mare i prepoznatljiv. Ono što je prije dvije godine Herceg fest napravio kao jedan od značajnijih iskoraka je upravo aktiviranje tog, kako mi zovemo, “najljepšeg bioskopa na svijetu” – kazao je Koprivica.

Koncept ovogodišnje bioskopske sezone je prikazivanje popularnih blokbastera uglavnom holivudske produkcije, koji su igrani u regionu, a Koprivica je kazao da postoji mogućnost, kao što je prošle godine prikazivan film “Nemoguća misija” 4. dio, prikazivanja regionalnih prapremijera na ljetnjoj pozornici, a Herceg fest je već u pregovorima sa domaćim distributerima.
Fimovi “Paklene ulice”, “Salazarova osveta” odnosno 4. nastavak poplarne franšize “Pirati sa Kariba”, “Pitov zmaj”, “Mali šef”, “Čuvari galaksije” samo su neki od naslova koji ove sezone očekuju publiku na Forte Mare.

Posjeta ljetnjoj pozornici uslovljena je posjetom turista Herceg Novom. Ona je prošle godine bila na zadovoljavajućem nivou, pa u krovnoj instituciji kulture očekuju sličan bilans.

– Naravno, posjeta je neki put uslovljena vremenskim prilikama ili nekim spoljnim faktorima, ali što se tiče repertoarskog opredjeljenja i tehničkih uslova, sve je na visokom nivou i to je nešto što se može smatrati i repertoarski i tehnički, vrlo respektabilnim bioskopskim poduhvatom – navodi Koprivica.

On je mišljenja da bioskop ne gubi na popularnosti, bar kada je riječ o velikim salama kojih u Herceg Novom nema, pa zimski period u našem gradu ostavlja utisak da je publika nedovoljno zainteresovana za bioskopske projekcije.

– Ne možemo govoriti i o nekom velikom finansijskom fidbeku, jer ta cijena karte je daleko ispod one koja bi trebalo da bude. Da vrtimo tokom cijele godine po 4 ili 5 projekcija dnevno, da radimo kao multipleks bioskopi to bi bilo u redu. Ali ne, mi smo svedeni na sezonu zato što nemamo svoje opreme još uvijek, ali radimo na tome. Od prošle godine smo u nekoj akciji da se obezbijedi ta nova oprema, koja je stvarno skupa za naše uslove. A interesovanje bioskopske publike je kao i svuda u svijetu. Ljudi vole da idu u bioskop – navodi Koprivica.

Koprivica je informisao da je ovo sezona koju će obilježiti veći broj koncerata na Kanli Kuli. Pored već najavljenog nastupa Sergeja Ćetkovića, u najavi su koncerti Vlada Georgieva, a nakon Filmskog festivala koncert Aleksandre Radović i naravno, u okviru Guitar Art festivala, akustički koncert legendarnog sastava Parni valjak.

Posjete tvrđavama kojima gazduje Herceg fest za sada je na zadovoljavajućem nivou, kazao je Korivica. On je za Radio Jadran otrkio i jednu interesantnu novinu.

– Sljedeće sedmice ćemo otvoriti onaj ulaz s mora u Forte Mare, onaj atraktivni, pomalo opasni ulaz, koji smo obezbjedili i uredili.

On izgleda kao iz filma “Gospodar prstenova” i od sljedeće sedmice će biti u funkciji. Prvi put ikada će turisti moći i s te strane ući u tvrđavu Forte Mare – najavio je on.

Ljetnja pozornica na Forte Mare startuje večeras, a projekcije filmova održavaće se do septembra.

 

4 Komentari

  1. Pohvala za nove vlasti sto su dokazale svoju demokraticnost i one koji dobro rade svoj posao ostavile da ga i dalje dobro rade. Bravo za Katica, Micu, Bigovica i ostale sto drze lekciju demokratije.

    9
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code