Početna Društvo Ljeto u Herceg Novom sa završenim kolektorom i postrojenjem za preradu otpadnih...

Ljeto u Herceg Novom sa završenim kolektorom i postrojenjem za preradu otpadnih voda

10

Nakon šest dugih godina problematične gradnje i upravljanja projektima Herceg Novi će ovog ljeta imati završenu kolektorsku mrežu i postrojenje za preradu otpadnih voda u Nemiloj. Do kraja aprila hercegnovska rivijera i Šetalište Pet Danica, biće uređeni nakon silnih iskopavanja prilikom postavljanja cjevovoda. Ugovorena sredstva od 27,3 miliona eura za oba projekta nijesu prekoračena, kazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović, gostujući jutros emisiji “Da se zna” na Radiju Jadran.

– Očekujemo, kada je riječ o kanalizacionom kolektoru, da i ne izađemo iz predviđenog budžeta, od 18.5 miliona eura. Finansijske obaveze nisu direktno prema KFW banci, nego prema Ministarstvu finansija, s obzirom da je to kredit koji je država preuzela na sebe. Lokalne uprave, ne samo Herceg Novi, već sve koje su uključene u ovaj pregram, plaćaju direktno Ministarstvu finansija – objasnila je Đurović.

Dio ukupnih sredstava za realizaciju ova dva kapitalna projekta u Novom obezbijeđen je iz granta, jedan dio je bio direktno učešče Ministarstva finansija i oko 15 miliona je učešće Opštine Herceg Novi u vraćanju kroz kredit na 10 godina.

Ona je još jednom ponovila da su sve pumpne stanice završene i postavljene, kao i trafo ormari. Gotova je i kompletna kanalizaciona mreža primarnog kolektora, kao i dobar dio kućnih priključaka. Svi radovi na rivijeri biće završeni do 30. aprila, kada će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, tvrdi Đurović. Parapeti, koji su uništeni tokom izvođenja radova, biće popravljeni, obećava ona:

– Jedini način da se oni isprave jeste da se svaki kamen skine i ponovo presloži. To su zidovi koji nemaju temeljnu ploču, odnosno nisu pričvršćeni. Kada je riječ o dijelu kod hotela Delfin, u saradnji sa JP Morsko dobro, koje ima to u programu uređenja plaže, taj će zid biće vraćen po propisanim uslovima.

Potpredsjednica Đurovć je obećala da će lokalna uprava zatovriti taložnik za odlaganje fekalog otpada u Dubrovačkoj ulici u Igalu, a da će se u buduće koristiti taložnik u sklopu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj.

Kada je riječ o naseljima koja još neće biti povezana na gradsku kolektorsku mrežu, poput Sutorine i Njivica, u planu je izgradnja posebnog sistema u naredne dvije do tri godine. Njime će biti obuhvaćena i rekonstrukcija sistema koji ide od Stare banje do restorana Galeb.

Konsultantska firma koju je angažovala KFW banka procijenila je te dodatne radove na oko 1,2 miliona eura uz troškove za konusltantske usluge za sprovođenje tendera preko 400.000 eura.

– Izgleda da sve pare koje se dobijaju putem raznih kredita, koliko god oni bili povoljni, sa druge strane su ostale stvari nepovoljne. Dobro ćemo razmisliti da li ćemo ulaziti u takav aranžman ili ćemo izanći druga sredstva za realizaciju – navodi Đurović.

Priključivanje na sekundarnu mrežu

Domaćinstva koja su priključena na sekundarnu kanalizacionu mrežu, a koja su izmirila sve obaveze prema preduzeću Vodovod i kanalizacija biće besplatno priključeni na novi sistem. Građani čije kuće imaju septičke jame, odnosno koji nemaju priključak, preko Vodovoda će dobiti odgovarajuće uslove i platiće taksu, kazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović.

Cilj je da sva domaćinstva budu priključena, kako bi septičke jame bile zatvorene. Godinama su veliki problem naselja koja nisu spojene na kanalizacionu infrastrukturu, pa imaju septičke jame, koje redovno ne prazne zbog skupih usluga. Takva situacija karakteristična je za naselje Drenovik, iznad Igala. Đurović je objasnila da su prošle jeseni u tom naselju tokom saniranja puta, urađena tri kanalizaciona kraka, koja su sada spremna za buduće priključivanje.

Novi projekti

Tri nova infrastrukturna projekta trebalo bi znatno da doprinesu boljem vodosnabdijevanju i odvođenju otpadnih voda u Herceg Novom. Na sljedećoj Skupštini naći će se Predlog za dobijanje UT uslova za izgradnu kanalizacione i vodovodne mreže za Detaljni urbanistički plan “Igalo-Bare”, koji obuhvata i naselja Gomila i Drenovik. Đurović je najavila i izgradnu sekundarne mreže u naselju Podi, kao i izgradnu mreže za naselja Čela i Modra ploča.

10 Komentari

 1. A sto je raskopano od Bjele do Kumbora to nema veze. I sto cekamo sezonu sa putvima za Safari. I sto nema kanti i žardinjera, pa neka se baca smece okoko. Bas je Opstina azurna, bitno je da su njima plate redovne.

  13
  2
 2. Danijela sa ovom bajkom o kolektoru se moze svrstati u red velikana tog zanra i pirediti sa bracom Grim,Andersenom i drugima.
  A nama dragi gradjani,koji smo imali povjerenja u ove ljude(bilo da su iz opozicije ili pozicije)ostaje da namagarceni pronadjemo mesto u nekoj basni,jer ko zna,mozda ce klinci koji dolaze izvuci neke pouke iz ovog javasluka.
  Nije mi jasno ako investicija ne premasuje 28 miliona cemu onda zaduzenje opstine od 42 miliona za cijeli projekat i sta tuzioc radi do sada.
  Da se razumem znam ja da Danijela nije zavukla ruku u dzep i bilo sta otela,ali ne znam zasto brani nesto sto je od samog starta bilo koruptivno.Da li je pozicija potpredsednika opstine vredna toga.
  I zar je moguce da je ne interesuje kud nestade razlika 14 miliona eura.
  Te pare se sigurno krcme na bahanalije vlastodrzaca,a nama koji jos uvek zelimo da vjerujemo i nadamo se ostaje pitanje i dilema ko je u stvari vlast a ko opozicija u ovoj drzavi gde svi otimaju,a niko nista ne daje tj doprinosi.

  20
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code