Početna Društvo Lokalna uprava neće prinudno naplatiti porez niti blokirati račun Bolnice Meljine

Lokalna uprava neće prinudno naplatiti porez niti blokirati račun Bolnice Meljine

8

Opština Herceg Novi po osnovu poreza na nepokretnosti za 2020. godinu od PZU Opšte bolnice Meljine potražuje 68.611,51 euro, a rok za uplatu menadžmenta bolnice istekao je juče. Ukoliko porez ne bude isplaćen, poreski organ pokrenuće postupak prinudne naplate. Eventualna žalba neće odložiti izvršenje rješenja. To se, između ostalog navodi u Rješenju Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Opštine Herceg Novi, koji je kao “noogodišnja čestitka” 4. januara dostavljen menadžmentu PZU Bolnica Meljine.

Stečajni upravnik Žarko Ostojić smatra da ovo vodi gašenju bolnice, te da na ovakvo rješenje Opština nije imala pravo dok je neka firma u stečaju.

Prunudnu naplate I blokadu Bolnice Meljine, Opština, ipak, neće dozvoliti, potvrdio nam je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Porez na nepokretnosti uvtrđen je po tri osnova: građevinsko zemljište 19.069.31 euro, nestambeni prostor 375,29 eura i poslovni objekat ( pravno lice ) 49.166,91 euro, odnosno ukupno 68.611,51 euro. Prema tom Rješenju, prethodni dug 361.923,34 eura, a kamata 57.191,95 eura.

U obrazloženju Rješenja, pored ostalog se navodi da  PZU Bolnica Meljine nije podnijela poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nepokretnost za prošlu godinu, u kojoj bi iskazala tržišnu vrijednost nepokretnosti na dan 31.12.2019.Kako poreski obveznik nije podnio poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nepokretnosti ovaj organ je po Zakonu o poreskoj administraciji dostavio kopiju poreske prijave popunjenu od poreskog organa.

Ostojić: Prinudna naplata vodi gašenju Bolnice

Bolnica Meljine u stečaju je već godinu i 4 mjeseca, ali uprkos tome, uredno servisira potrebe pacijenata. Prihode koje ostvaruje dovoljni su tek za plate radnicima, dok sve ostalo dotira država. Stoga bi prinudna naplata opštinskog potraživanja praktično značila “gašenje” bolnice, objašnjava za Radio Jadran, stečajni upravnik, Žarko Ostojić:

“Da li ima ili nema osnova jedna je stvar, ali uložena je žalba na to rješenje. Bolnicu je najlakše zatvoriti, ali ići ćemo do suda da vidimo da li su imali obavezu da u stečaju oporezuju. I ako jesu, to je lokalna vlast, a bolnica služi svima”, kazao je kratko Ostojić.

Katić: Nećemo otežavati rad Bolnice, ali iskazujemo javni interes

S obzirom za PZU Opšta bolnica Meljine, uprkos više upozorenja od strane lokalne uprave, nije kao pravno lice dostavila poresku prijavu, Opština je u skladu sa zakonom, po službenoj dužnosti izvršila i toj ustanovi dostavila obračun poreza na nepokretnosti za 2020. Godinu, obrazlaže za Radio Jadran, predfsjendik Opštine Stevan Katić.

“Opština je uvijek imala razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi Bolnica i zato nismo ulazili u prinudne naplate niti smo ikada blokirali račun. Iz našeg dosadašnjeg postupanja lako je zaključiti da  lokalna uprava vodi računa prije svega o radnicima Bolnice, koji su u teškoj poziciji zbog neriješenog statusa te ustanove- ističe Katić.

Kako dodaje, uzimajući u obzir značaj Bolnice za naš grad i njen neriješen status, Opština će, kao i do sada, pokazati razumijevanje i neće dodatno otežati rad, tačnije neće biti prinudne naplate niti blokade računa po osnovu dugovanja za poreza na nepokretnosti, ali u isto vrijeme lokalna uprava mora da zaštititi javni interes i iskaže svoja potraživanja ka Bolnici u stečajnom postupku.

“Opština Herceg Novi po osnovu poreza na nepokretnosti za 2020. godinu od PZU ”Opšta bolnica Meljine” potražuje 68.611,51 eura.  Ukupno potraživanje Opštine u stečajnoj masi Bolnice Meljine po osnovu poreza na nepokretnosti i prireza porezu u ovom trenutku iznosi  590.091,29 eura, od čega je 487.726,80 eura dug po osnovu poreza na nepokretnosti, a 102.364,49 eura po osnovu prireza porezu.”- navodi Katić-

Opština Herceg Novi je tokom proteklih godina pokazala i potvrdila da uvijek radi u interesu opstanka Bolnice i unaprijeđenja uslova za rad u toj ustanovi., uvjerava on:

“Ne samo da smo uvijek izlazili u susret Bolnici kada je u pitanju odlaganje naplate dugovanja, već je lokalna uprava u više navrata bila donator – poklonili smo dva pacijent monitora za operacionu salu, nedavno finansijski pomogli nabavku sanitetskog vozila, uputili pomoć u sanaciji štete na objektima koja je nastala uslijed udara pijavice u Meljinama. Takođe, ”Vodovod i kanalizacija Herceg Novi” i ostala lokalna preduzeća čiji je osnivač Opština činila su ustupke kada je u pitanju naplaćivanje potraživanja Bolnice i u svakom trenutku pružala usluge toj ustanovi, bez obzira na prethodna dugovanja”- naglašava predsjednik Katić.

Opština Herceg Novi je tokom protekle četiri godine, kako dpodaje, vršila pritisak na Vladu Crne Gore i Atlas grupu da se hitno pozabave statusom Bolnice i insistirala da se do rješenja što prije dođe jer je sadašnje stanje neodrživo. Nažalost, to se nije desilo:

“Reakcije nove državne vlasti ohrabruju nas da će Vlada konačno ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema. U proteklih dvadesetak dana razgovarali smo sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore, Aleksom Bečićem, koji su istakli da će se posebno pozabaviti preispitivanjem privatizacija u državi, među kojima je svakako i Bolnica Meljine.

U prvom dopisu novoj Vladi Crne Gore istakli smo da rješavanje statusa Bolnice treba da bude jedan od prioriteta Države kada je u pitanju Herceg Novi, imajući u vidu da novi vlasnik nije ispoštovao ugovor o privatizaciji, što za posljedicu ima opadanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana Herceg Novog i rizik da će ova zdravstvena ustanova biti ugašena”.

Na potezu je Komisija za preispitivanje privatizacija koju je formirala Vlada Crne Gore, a koja treba da preispita kompletnu dokumentaciju i sagleda situaciju, objašnjava dalje Katić.  Opština Herceg Novi će, kako kaže,  maksimalno sarađivati u tom postupku i dostaviti svu dokumentaciju u opštinskom posjedu.

-Svjesni smo da je situacija u kojoj se Bolnica nalazi veoma kompleksna i da problemi i opterećenja nisu mali, već brojni i nagomilani. To nam potvrđuje i činjenica da Specijalno državno tužilaštvo istražuje kupoprodaju i poslovanje Bolnice, zbog, kako je saopšteno, sumnje da je ovim ugovorom država oštećena za milione eura, kao i nepoštovanja ugovornih obaveza od strane kupca i sumnje na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Naše očekivanje je da će ugovor o privatizaciji Bolnice biti raskinut i da će se potom krenuti u novi, zdrav aranžman koji će na prvom mjestu osigurati da Herceg Novi dobije bolnicu koja je optimalna za potrebe grada- optimističan je Katić.

Podsjetićemo, stečaj u Bolnicu Meljine uveo je sudija Privrednog suda, Miodrag Anđelić 19.septembra 2019.godine po zahtjevu Elektroprivrede Crne Gore, zbog duga Bolnice prema EPCG od 242,3 hiljade eura. Račun Bolnice time je blokiran na tadašnji iznos od 6.626.514 eura. ( na istom ročištu Žarko Ostojić imenovan je za stečajnog upravnika ).

8 Komentari

 1. Mislim da su se i pred izbore 2017 borili za status bolnice ?
  Bio sam na par okupljanja i blokade puta poviše bolnice, niko od opstinara se nije pojavio.
  Mudro su procijenili da tada neće politički profitirati od tih okupljanja.
  Kako se budu bližili izbori usta će im biti sve punija bolnice!!!
  A vi radnici bolnice ispastajte ni krivi ni dužni tajkunske privatizacije i nedomacinsko ponašanje bivše vlasti predvodjene DPS

  12
  1
 2. Dok oni riješe problem radnici su postali socijalni slučajevi,bez plata i uplaćenih doprinosa godinama . Samim tim nizak nivo zdravstvene zaštite koju građani tamo mogu da dobiju

  11
  3
 3. Da je neko o bolnici ikad ozbiljno mislio ona bi već bila savremena i sređena za građane.Svi su do sad mislili samo na sebe lično, javljali se kad im je interes, a doktori koji se ne bave politikom se muče za ono za şto su se mukotrpno školovali.Tamo se i sad radi najbolje što se može , a u prevari su učestvovali mnogi koje ni sad nije briga za narod.Ko ima stida on ćuti i radi za dobro, sigurno će se saznat, kao sve drugo u ovako maloj sredini.Usluga je vrhunska u odnosu na uslove, znaju svi koji su imali prilike da vide.

  18
  1
 4. Svaka čast gospodine Katiću! Kad se izborite za rešavanje statusa bolnice, to će za grad biti puno, puno, potom i sve drugo da se rešava…. Uz Božiju pomoć i sreću junački, samo napred!

  12
  7
   • Bolnicu su gradili i gradjani HN , ali je Milo dao njegovom tajkunu tako nam je sve prodao u HN.
    treba je oduzeti onom krimosu i napraviti Klinicki centar za Boku.

    4
    1
    • Ne znam ko je gradio i to je nebitno. Ona je privatna, i ne znam zasto se stalno kuka opstini sto ne osposobi bolnicu. Opstina nema veze sa bolnicom. Opstina moze pokrenuti inicijativu za izgradnju novog bolnickog centra, a sa ovom razvalinom u Meljinama nema sta da se zabavlja vise.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code