Lokalna uprava „skinula“ Jazz Bay sa liste manifestacija od značaja za kulturu...

Lokalna uprava „skinula“ Jazz Bay sa liste manifestacija od značaja za kulturu i promociju

19
Podijeli

Međunarodni festival džeza u Herceg Novom, Jazz Bay Herceg Novi Montenegro, u organizaciji NVO Jazz Bay i strateškog partnera Muzičke škole, biće IV put upriličen 25. i 26. avgusta, na Trgu od muzike, ispred Muzičke škole u Starom gradu.

Iako je prošle godine „Jazz Bay“ festival, uz „Gitar art“ , „Brunu Špiler“ i „Strip festival“, uvršten u gradske manifestacije od značaja za kulturnu i turističku promociju Herceg Novog, nova lokalna uprava i kulturni poslenici su bez ikakvog objašnjenja ove godine, „Jazz Bay“ festival uklonili sa te liste, saopštavaju organizatori.

Picerija i restoran

Jazz Bay Herceg Novi Montenegro umjesto dosadašnjih tri večeri, trajaće dvije, ali okupiće opet renomirana imena instrumentalista iz regiona.

Zvijezda festivala svakako je trubač, Duško Gojković, koji će sa Belgrade Summit oktetom, nastupiti na zatvaranju, odnosno drugu noć festivala. Pored njega, prve večeri, predstaviće se Aleksandra Bijelić Aleksijević iz Srbije, uz pratnju jazz benda, koga čine Ivan Aleksijević, Milorad Šule Jovović, Branko Marković i Martin Đorđević.

Zahvaljujući dobrom odabiru učesnika sa međunarodnom reputacijom i njihovim umjetničkim dometima, “Jazz Bay” Herceg Novi festival je za kratko vrijeme zauzeo primarno mjesto u manifestacijama od značaja za kulturnu promociju, kako Herceg Novog, tako i Crne Gore.

Sve to potkrepljuju imena umjetnika koji su u prethodne tri godine nastupili na ovom festivalu. Pored crnogorskih i džez muzičara iz regiona, na Jazz Bay-u su gostovali umjetnici svjetskog glasa Michael Supnick ( truba)- USA/Italija, Anush Apoyan (vokal coach)-Jermenija/Austirija, phd Bradford Leali (tenor saksofon)-USA, Pippo Corvino (quartet)-Austija Grac i Vasil Hadžimanov band, koji je prošle godine, prvim nastupom u Herceg Novom, na prepunoj Kanli kuli, izveo recital svojih najboljih kompozicija, podsjećaju organizatori.

Kao i prethodnih godina, pored koncerata istaknutih džez muzičara, održane su i edukativne radionice ( od 19. do 24. 08.) za približavanje džeza mladim naraštajima, te stvaranje mogućnosti da uz predavače iz Amerike i Evrope izgrađuju pravilnu interpretaciju džeza.

Zbog činjenice da ovaj festival, po odluci lokalne uprave, više nije dio gradskih manifestacija od značaja za kulturu i turističku promociju Hreceg Novog, sa ograničenim finansijskim sredstvima, organizatori navode da nijesu bili u mogućnosti da obezbijede dolazak predavača iz Amerike, Mikana Zlatkovića (klavir) i Brajana Levija (saksofon).

– Trebalo je da sa polaznicima džez radionica, nastupe 24. avgusta, odnosno prve večeri Festivala. Sa žaljenjem konstatujemo da će Festival trajati dva dana, 25. i 26. avgusta. Takođe izražavamo nezadovoljstvo što su za planirani termin 26. avgust za koncert svjetskog džez umjetnika Duška Gosjkovića, koji prvi put nastupa u Herceg Novom, ustupili Kanli kulu drugoj manifestaciji, saopštavaju organizatori.

Na štetu poštovalaca dobre muzike i afirmacije grada, koncert ovog velikog umjetnika sa sastavom Belgrade Summit oktetom, skromno će se održati na „Trgu od muzike“, zaključuju organizatori.

19 Komentari

 1. Elementarna je neistina da se nisu dale pare za Jazz festval dato je od opštine i od TO. Druga je stvar što joj nije dato onoliko koliko je tražila, ali ne sumnjamo u sposobnost direktorice koja je će iskoristiti autoritet i od Ministarstva za kulturu tražiti da i oni dotiraju razliku

  1
  2
 2. Naravno zato sto ljudi koji odlucuju o svemu ovome sve su na kulturno umjetnickom uzdignutom nivou , zasto bi taj neki ” bezvezni dzez festival ” bio bitan…Bolja je ponuda u Igalu svako vece od turbo folk pjevaca i sezone koncerata na La Bambi do trubaca po setalistu preko dana. To nam je glavna ponuda grada a samim tim i klijentela koja se uklapa u sve to. Ali s obzirom na ” strucan ” kadar koji upravlja ovim gradom nista drugo nije ni za ocekivat .

  12
  6
  • La bamba je nocni klub i kao takav ide za komercijalom. Kultura na dr. i lokalnom nivou je dr. prica. Opstina i TO su dale novac za ovaj festival ! To je sustina! Ukoliko cemo zaobilaziti istinu, stvari mozemo postaviti i kao i ovom tekstu!

   12
   1
 3. Jazz je za manje prostore i auditorijume, a prije svega nije za svakoga!
  Mislim da će koncert Duška Gojkovića biti mnogo kvaliteniji i bolji kod crkve Sv. Jeronima nego na Kanli kulu!!!

  9
  7
 4. Molim redakciju Radio Jadrana da provjeri navode prije objave ovakvih tekstova….Prema mojim saznanjima sredstva za ovu manifestaciju su odobrena od Opštine i od TOHN, a u kolikom iznosu ne znam.
  Ja bih postavila pitanje g-dji Karadžić zašto Boris Kraljević(najistaknutiji pijanista HNovog) nije dobrodošao u muzičku školu?
  I za kraj jedna mala sugestija ovoj redakciji , da se obrati organizaciji Jazz bay-a , da im dostavi troškovnike i izvještaj o realizaciji sredstava iz prethodnih godina(uplatnice na uvid).

  22
  4
 5. JEL LOKALNA SAMOUPRAVA MISLI DA VRATI NOVSKU KULTURU U DEVEDESETE :::????
  OĐE U NOVI NIŠTA NEMOŽE DA OSTANE ŠTO JE KVALITETNO I NA NIVOU SAMA LJUBOMORA I KRITIKE .. GRAD BI TREBAO DA SE PONOSI SA TIM DŽEZ FESTIVALOM ZA JEDAN ZNAČAJAN SEGMENT U KULTRI GRADA . LOKALNIM VLASTIMA OVO NEODGOVARA VEĆ PODRŽAVAJU TRG OD ĆIRILICE ŠUND KAKVOGA NIĐE NEMA…..A ŠTO SE TIČE KO ORGANIZUJE DŽEZ FEST DA MUZIČKA ŠKPLA PA MA KO BIO NJEN DIREKTOR I TO NIJE PRIVATNI FESTIVAL ONDA PO VOM KOMENTARU “nemam ništa šrotiv” ISPADA DA JE I HERCEG FEST KOPRIVICE .. SMJEŠNE PRIČE …
  NEGO BUDITE VI POJEDINI MULTI KULTURALNI I MULTI KOMFESIONALNI JER JE TO ODLIKA SIH U HERCEG NOVI I BOKI……

  16
  12
  • Ono sto prvo primjetih je da si veoma pismen, pa vjerujem da si i jednako veliki NOVSKI UMJETNIK. Prije svega ne mijesaj babe i žabe, svi mi ovdje dobro znamo ko je ko i šta je šta. Ostavi se Koprivice i Herceg festa,osim što je intelektualac visokog ranga, ugledan obrazovan i stručan,dokazan bezbroj puta u svom poslu, Stevan Koprivica nema licnu NVO za organizaciju Praznika Mimoze koju pokriva drzavnom institucijom, odnosno Herceg festom, za razliku od Karadzicke i njenih bliskih saradníčića, gdje se ne zna ko je veći JAZZer, da li ona ili oni.

   19
   4
 6. Ovaj takozvani festival ne organizuje muzicka skola vec NVO DRAGANADJA ili kako se već zove,a muzicka skola se zloupotrebljava i dobrododje dzabe na koriscenje.Prema tóme sve je ispravno i na mjestu.

  25
  9

Ostavite komentar

*

code