Početna Društvo Lokalne administrativne takse od 2 do 200 eura, od komunalnih najveće za...

Lokalne administrativne takse od 2 do 200 eura, od komunalnih najveće za bilborde

5

Centralna javna rasprava o nacrtima Odluka o lokalnim komunalnim taksama i lokalnim administrativnim taksama biće održana danas u podne u velikoj sali Opštine Herceg Novi. Zainteresovani primjedbe i prijedloge mogu dostavljati još sjutra u Građanskom birou ili e-mailom: lokalni-prihodi@hercegnovi.me.

Odlukom o lokalnim administrativnim taksama definisana su 52 „tarifna broja“ odnosno 11 „kategorija“ taksi, čiji se iznosi u zavisnosti od „oblasti“ kreću od 2  do 200 eura.

Tako se, na primjer, 2 eura plaća zahtjev, molba, prijedlog, prijava i drugi podnesak, opomena kojom se obveznik poziva da plati taksu, ovjera potpisa, prepisa, ili autentičnosti rukopisa.

Izvod iz matičnog registra vjenčanih je 5 eura, sklapanje braka u službenim prostorijama je 50 – izvan njih 200 eura.

Rješenje kojim se odobrava pretvaranje zajedničkih ili posebnih dijelova stambene zgrade u poslovni prostor odnosno stan „košta“ 50 eura, za rješenje kojim se odobrava postavljanje reklamnih i oglasnih panoa, uređaja i slično na fasadam i krovovima objekata koji ne pripadaju Opštini treba platiti 100 eura…

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama uvode se lokalne komunalne takse, utvrđuju vrste, visina, način i rokovi plaćanja, olakšice, te obavljanje poslova utvrđivanja, naplate i njihove kontrole.

Najveća izdvajanja u ovoj Odluci su za korišćenje reklamnih panoa, bilborda i drugih reklama izvan poslovnih prostorija, kao i na objektima i javnim površinama koji pripadaju Opštini.

Za korišćenje jednostranog, dvostranog i trostranog bilborda i drugih sličnih reklama, taksa u zavisnoti od veličine bilborda kreće se od 40 – 85 eura/m2.

Za korišćenje reklamnih panoa jednostranog, dvostranog (stub, totem, city-light-svijetleća reklama, LED display reklama, reklamna ograda) i drugih oglasnih i reklamnih panoa, visina takse varira, takođe u zavisnosti od „kvadrature“, od 55 – 75 e/m2.

Svi prihodi od taksi ulaze u opštinski budžet.

Nacrti Odluka izloženi u prostorijama Opštine u kancelariji 75 kao i na sajtu Opštine.

5 Komentari

 1. A da pocnete malo da radite? Gradjanskom birou sam poslala e-meil 9.6. 2019 sa dva postavljena jednostavna pitanja, odgovor jos nisam dobila.Sluzba i usluga na nivou Afrike, o Evropi i njihovim vrijednostima mozemo samo da sanjamo.

  11
 2. Samo parking servis zaradi pet (5) miliona eura.Šta se radi sa tolikom novcem.
  Ima li tu kontrole o potrošnji ogromnog novca u bidžetu Opštone Hetveg Novi.

  10
 3. A da otpušte koga od one armije koja paradira kroz Opštinu i ostale opštinske organe? Kažu da ih je već blizu 1000. Najlakše je stalno povećavati takse, ali i tome dođe kraj.

  16
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code