Početna Izdvojeno Lokalni jezik, priče, boje, „Paštroć“ Borisa Šuberića putuju svijetom

Lokalni jezik, priče, boje, „Paštroć“ Borisa Šuberića putuju svijetom

7

U paviljonu Gradske muzike na Karači sinoć je otvorena III samostalna mini izložba Novljanina, Borisa Šuberića, pod nazivom „Paštroć“. Prvenstveno zamišljena kao postavka od 10 radova, Šuberić je publici predstavio 14 radova i jednu instalaciju.

Boka kotorska sa svim njenim kuriozitetima bila je i ovog puta neiscrpan izvor inspiracije umjetniku koji već 7 godina na platno prenosi duh Boke na svojstven, karikaturalan, često duhovit način. Iako je, kako kaže, mogao da bira gdje da živi i stvara porodicu, odlučio je da ostane i stvara u gradu gdje je rođen, kazao je Šuberić u razgovoru za Radio Jadran:

„Šetam po Boki, obilazim je, supruga mi je iz Boke i odatle kupim legende, priče sa Škvera i grada i to tako ide. Materijala za slike ima vazda. Neke slike su realne, nekad smo ih pravili i preko legendi, nekad nadograđujemo, izmišljamo, dodajemo i inspiracije će vazda biti. Trudim se da radim što više, jer ako više radim, biće i boljih stvari. Nije svaka uspješna, ali ako stvaram, biće i dobrih“, kaže Šuberić.

Na sinoćnjoj izložbi 70% je novih radova, a ostali su sa prethodne izložbe.

„Pratim taj pravac, priče su lokalne, Mediteran, Boka, Jadran“, dodaje Šuberić.

Ipak, poštovaoci Šuberićevog umjetničkog izraza uskraćeni su za posjete njegovom izložbenom prostoru, galeriji Pasara Arts&crafts, u dnu skalina u X Hercegovacke brigade 52. Galeriju su zbog aktuelne situacije morali zatvoriti, pa tako svi zainteresovani njegove radove mogu pogledati ili naručiti posredstvom društvenih mreža – Fb i Instagrama (pasaraart ), sajta http://www.pasara.me/ , mejla pasaradoo@gmail.com ili telefona 069 346 500.

„Prebacili smo se na rad online, atelje mi je kući, radionica u Morinju. Trudim se da sajt oživi i da sve radimo posredstvom njega. Cijena radova varira, ali u prosjeku je oko 100 eura. Manji radovi su jeftiniji, trudim se da svakom izađem u susret i da nikoga ne odbijam. Cilj mi je da radim što više i da to sve „putuje“ što više“, navodi Šuberić.

Kao i svi umjetnici, teško podnosi aktuelnu epidemiološku situaciju, ali kako kaže, morao se prilagoditi:

„Kako svima tako i nama. Trudimo se da radimo na jedini moguć način. Teško je, ali nastojimo da prebrodimo ovo vrijeme. U ovom trenutku ne znam kada će biti sljedeća izložba. Samo da ovo sve prebrodimo, pa otom potom“, kazao je Šuberić.

Na radovima Šuberića teče priča „lokalnim jezikom“, međutim, njegove slike pronašle su put do ljubitelja širom svijeta: Stokholm, Njujork, Ontario, San Peterburg, Moskva, Rijeka, Split….

„Ovo je moj spas. Radio sam nešto drugo, dok se ovo sve u meni taložilo. Sa svim ovim krenuo sam na nagovor, sa malim formatima, pa većim i priča se tako razvija. Ovo mi skreće misli na pozitvnu stranu, jer samo o ovome razmišljam, što da radim sljedeće“, navodi Šuberić.

Izložbu je treći put otvorio Šuberićev prijatelj, Željko Vavić, koji je bio inicijator, organizator i domaćin njegove prethodne dvije izložbe:

„Moj subjektivni osjećaj je da Boris u svom umjetničkom izrazu ima puno karikaturalnog, a karikatura sama po sebi može da bude bez riječi i sa tekstom. Borisovi radovi dovoljno govore sami za sebe, a uz riječi novinarke, kolumnistkinje i pjesnikinje Ksenije Matović, koje su pratile izložbu, ovi radovi dobijaju umjetničku snagu i čvrstinu. Svaka dalja moja priča je suvišna i zato sa zadovoljstvom mogu da proglasim izložbu otvorenom“, kazao je Vavić.

Matović je, između ostalog, kazala:

„Uvesti barku u ponistre, strade i skaline, pustiti da teče između prstiju skupa s vaporima i vongolama, iz mreža izlivati crvene priče barbuna i galeba slanih od kiše i čežnje marinera. Pune šake brade posmatrati kako se gingolaju tavolini i demižane, šufigaju bjankarija i brodet, ići u susret rastancima iza čijih kantuna rastu ponte nade – može sparićat samo meštar Boris Šuberić“, kazala je Matović.

Organizator izložbe je Opština Herceg Novi, a izložba će biti postavljena do 11. novembra. Posjetioci je mogu pogledati svakog dana od 17 do 23 h.

7 Komentari

 1. Predložio bih Redakciji Jadrana da potegne pitanje osvijetljenja na radnom mjestu u HN. Nisam još imao prilike da vidim na (ne)djelu osvjetljenje u ovoj sali, ali je vidno da ubija i zamara oči. Gledao sam kako je osvijetljena kasa samoposluge u pijaci: to je kao u podne 13. jula na plaži Bla Bla… Kasirka je zakolutala očima kada sam je zapitao da li joj smeta tako osvijetljenje. Nema se kome žaliti; u stvari ne smije jer će dobiti otkaz. Nije to samo sa kasom u samoposluzi ili ovom dvoranom: zaštita na radnom mjestu je zadnja rupa na svirali ove države. Kako se narod odnosi prema propisima se DRASTIČNO pokazao ovih dana na svim medijima. Ono što je faktički sramota u civilizovanom i kulturnom svijetu slavi se u CG kao dokaz patriotizma. Nisu samo maske u pitanju. Predsjednik susjedne države nikada nije stavio zaštitnu gradjevinsku kacigu na glavu mada se svake sedmice snima na gradilištima kojim ionako ima namjeru razviti sjever CG.
  Veoma me interesuje da li je iko zadužen za zaštitu na radu u Opštini HN, da li se razumije u propise i ima li aparat za mjerenje jačine svijetla na radnom mjestu i u dvorani Gradske muzike.
  Pogledao sam tabelu i pronašao da na kasi treba biti svijetlo od 500 LUXa. Firmi je to manje-više svejedno: nabili su osvijetljenje do daske, a ako kasirka od toga ošteti vid dobiće za nagradu nogu u debelo meso, a dovoljno mladih žena dobro vidi i uzeće to radno mjesto.

  1
  2
 2. U Herceg Novom i Crnoj Gori postoje iskljucivo dobri i znacajni slikari, muzicari i pisci. Je li nekome priredjena izlozba ili koncert, je li napisao knjigu – eto medija da ga odmah stave u sam svjetski vrh!

  3
  3
 3. Sijalice su donacija VAL-a. To je objavljeno prilikom otvaranja. Ako si citala tekst. Dva jedina donatora Cedo popvic i VAL. NE cakulaj u prazno, nego idi sviraj koleginie muzicarko.

  2
  2
  • Obožavam što živim u zemlji koja visi o džepovima donatora. Možemo još biti srećni što nam nisu donirali baklje… Još sam srećniji što u mom stanu mogu da instaliram sijalice sa toplom svjetlošću, a ne grozotalnu hladnoću autopsijskih lampadina.
   Usput, nije puklo već je niklo!

   2
   2
 4. paštroć – neuspjela mješavina svega i svačega, neuspjelo jelo pomješano od različitih sastojaka, najčešće ostataka, hrane, jelo lošeg okusa, izgleda i kvalitete

  7
  9
 5. Luster sa LED sijalicama daje grozno osvijetljenje prostorije za autopsiju!
  Postoji i topla LED boja, ali to arhitekti izgleda nije poznato ili nije važno…

  15
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code