Početna Oko nas Kotor Lončarević mijenja većinu u Kotoru: Ko će biti predsjednik Opštine?

Lončarević mijenja većinu u Kotoru: Ko će biti predsjednik Opštine?

5

Predsjednci lokalnog parlamenta u Kotoru, Dragici Perović, iz opozcionog DPS-a su proslijedili inicijativu za sazivanjem vanredne sjednice Skupštine radi izbora predsjedika Opštine.

Inicijativu je potpisalo 17 opozicionih odbornika iz DPS-a, SD-a, LP-a, HGI-a, kao i Bruna Lonačarević. Nju je juče SDP isključio iz svog članstva, zbog, kako su naveli, saradnje sa DPS-om, što je “izdaja političke ideje članova i glasača SDP-a”.

Kotorski parlament sačinjavaju 33 odbornika i otkako je prije tri sedmice smijenjen predsjednik Vladimir Jokić, vladajuće partije više nemaju većinu. Da li će tako ostati i pri glasanju o novom predsjedniku Opštine i praktično deblokadi rada kotorske administracije?

Iz DPS-a će, kao najjača partija, predložiti svog kandidata, ukoliko predsjednica Skupštine sazove sjednicu.

Inače, kotorske Demokrate, isključenje Brune Lončarević iz SDP-a komentarišu kao nastavak pokušaja da se politička korupcija kamuflira navodnim političkim principima SDP-a:

-Valjda je svima jasno da se ukoliko se SDP-u, DPS-u i njihovim satelitima ovo dozvoli, izbori u Crnoj Gori na bilo kom nivou neće imati nikakvog smisla – poručile su Demokrate.

Iz SDP-a im nijesu ostali dužni pa su saopštili da osjećaju odgvornost što je sa njihove liste izabarana odbornica “za koju postoiji mogućnost da mimo volje građana i partijskih odluka promijeni većinu u Kotoru”.

– Ne postoji opoziciona partija koju nekada nije napustio odbornik i djelovao mimo partijske politike i nijednoj zbog toga nije doveden u pitanje opozcioni legitimitet – naveli su iz SDP-a.

Zanimljivo je da je danas i nosilac izborne liste “Nama možete vjerovati – SNP – dr Branko Baćo Ivanović” predložio da se po hitnom postupku zakaže sjednica i u Skupštini opštine donese Odluka o odlaganju primjene odluke o razrješenju predsjednika opštine Vladimira Jokića do donošenja odluke Suda o tome da li je njegova smjena zakonita.

Njegov predlog dobio je podršku odbornika Demokratske narodne partije Branka Kovačevića.

Predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Dragica Perović, potvrdila je da je primila više zahtjeva političkih subjekata za sazivanje sjednice u kraćem roku od deset dana. Najavila je da će ih razmotriti i blagovremeno reagovati.

U međuvremenu oglailo se i Ministarstvo javne uprave i saopštilo da je za trenutnu situaciju u opštini Kotor odgovorna lokalna vlast. Istakli su da prate dešavanja te da će, kada se stvore zakonski uslovi za to, Vlada preduzeti odgovarajuće mjere.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code