Početna Kultura “Lubarda kao inspiracija” u Porto Montenegru: Vizija crnogorskog krša

“Lubarda kao inspiracija” u Porto Montenegru: Vizija crnogorskog krša

0

izlozba lubarda porto mneU Zbirci pomorskog nasljeđa, sjutra će biti otvorena izložba učenika šest srednjih škola iz Crne Gore, koji će se predstaviti radovima na temu “Kamen-krš” u okviru projekta “Lubarda kao inspiracija”.

Biće to jedinstven omaž likovnom velikanu učenika SMŠ “Mladost” iz Tivta, SMŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog, SLŠ “Petar Lubarda” sa Cetinja, Gimnazije “Stojan Cerović” iz Nikšića, Gimnazije “Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije “Petar I Petrovic Njegoš” iz Danilovgrada.

– To je slika crnogorskog krša Petra Lubarde, a kojemu su učenici dali svoje viđenje kroz originalnu interpretaciju, jer ne treba zaboraviti da je Lubarda isticao samosvojnost i originalnost kao osnovne principe likovnog stvaralaštva. Tako na izložbi kroz razne forme iskaza, skulpture, slike, fotografije, objekte, kolaže urađene u raznim materijalima – nelikovnim i likovnim, predstavljena je vizija crnogorskog krša kojem su novi život udahnuli bogata mašta i oštro oko naših budućih likovnih nada – zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložba se realizuje na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije Adriatic Marinas. Kako je kazala predsjednica Fondacije Đina Lazar, projekat “Lubarda kao inspiracija” postoji već pet godina, kroz srednjoškolce koji svoja umjetnička djela inspirisana Lubardom posvećuju jednom godišnje kao sjećanje na velikana.

Izložba će biti otvorena sjutra u 17 h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code